OGNJEN VRANJEŠ

I sve dok tetovaža s ljubavlju štiti gol reprezentacije, njegovo mjesto je tu!

30. 03. 2016 - 13:30 | Kolumne

Reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Cirihu slavila protiv Švicarske rezultatom 0:2, a izabranici Mehmeda Baždarevića odigrali su fantastičnu utakmicu, po mnogima najbolju u posljednjih nekoliko godina.

Izdvojiti bilo kojeg reprezentativca nakon taktički savršeno odrađene utakmice zaista nije fer, ali ipak postoji jedan "nestašni" dečko koji je sinoć impresionirao, kako igrom tako i zalaganjem na terenu.

Fudbaler od skandala ili direktno rečeno Ognjen Vranješ sinoć je odigrao možda i najbolju utakmicu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Igrač Sporting Gijona začepio je usta svim kritičarima, pokazao kako se igra za grb voljene reprezentacije, bez obzira na stalna prozivanja i nametanje etikete koja ga označava kao izdajicu.

I on to nije. Ne može biti. Na terenu je borac, ratnik koji do zadnje kapi krvi i znoja igra za Bosnu i Hercegovinu. Lijeva strana Švicarske izgledala je potpuno nemoćno pored Ognjena Vranješa, a jedan od najboljih ofanzivnih lijevih bekova Ricardo Rodriguez nije napravio apsolutno niti jedan problem našoj odbrani.

'Dečko od skandala' donio je mir u odbranu. Defanzivno fantastičan, ofanzivno po potrebi. I dok je ginuo na terenu i bacao se za svaku loptu nad glavom mu nije bila slika koja pokazuje tetovažu RS-a. Zar je bitna? Zar je ikada bila bitna? 

Zar je bila bitna fudbaleru Bayer Levekuzena Admiru Mehmediju koji je očajnički pokušavao pronaći put pored reprezentativca Bosne i Hercegovine? Nije mu pomoglo to što je Ognjen Vranješ omraženi lik u jednom dijelu države, niti što on ima tetovažu na ruci, uređenu ili neuređenu. Fudbaler Bayer Leverkuzena isključivo je bio u džepu Ognjena Vranješa, što i jeste poenta igre. 

Nije se vucarao po terenu, nije namještao frizuru tražći pravi kadar za fotke na društvenim mrežama. Igrao je za reprezentaciju svoje domovine, dao sve od sebe i očitao lekciju mnogima kako se to zapravo radi. 

Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Svejedno je. Šahovnica na ruci Aničića na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Vranješova nova tetovaža na nogama i Džekin grb sa ljiljanima na licu, to je Bosna i Hercegovina, to smo mi. To je dio Bosne i Hercegovine, a pravo ogledalo da li se to zaista voli je teren, pravo mjerilo je igra s emocijama i pokazivanje poštovanja svoje države. 

Igrač s etiketom nepoželjnog pokazao je da je itekako potreban, da predstavlja igrača koji će štiti gol reprezentacije u narednim godinama, a tetovaža... 

Tetovažu je prekrio, nije li to i previše pokazivanja poštovanja?

Kenan Hadžić, Sport.ba