NAKON MEŠINOG SPISKA

Sve je isto, samo Tine nema

25. 08. 2016 - 11:53 | Kolumne

Selektor Mehmed Baždarević danas je saopštio spisak od čak 26 igrača za početak kvalifikacija i meč s Estonijom. Na prvi pogled čini se previše imena. 

Golmanska linija je potpuno očekivana. Mada je tu moglo možda biti mjesta i za Kenana Pirića, golmana Slobode. Ipak, vjerovatno je procijenjeno da je ovaj momak potrebniji mladoj bh. selekciji.

Zabrinjava svakako činjenica da Asmir Begović ni ove sezone neće stajati na golu Chelseaja, te da će minutažu (ako uopće ostane na "Stamford Bridgeu") skupljati tek u manje značajnim mečevima (čitaj tamošnjim kupovima). Koliko je dobro da rezervni čuvar mreže bude glavni golman u kvalifikacijama nisam baš siguran, ali Asmir je definitivno klasa. Bar za momke koji su na spisku, uz dužno poštovanje. Ipak, veliki kiksevi iz prošlih kvalifikacija itekako pozivaju na oprez. Tu su još Ibrahim Šehić, te Jasmin Burić. Provjerene snage, ali koje još nisu u stanju ugroziti Asmirovu jedinicu.

Na popisu se našlo čak i 10 defanzivaca. Definitivno je jasno da je Mensur Mujdža odigrao posljednje minute u reprezentaciji BiH i treba mu se zahvaliti. Nema odavno ni mnogo osporavanog Avdije Vršajevića, koji je ipak standardan u Turskoj. Zato slijede nova lutanja i traženje najboljeg desnog beka. Ognjen Vranješ ili Mateo Sušić, ostaje dilema. Zabrinjava činjenica da je Vranješ od jučer bez kluba nakon raskida saradnje sa Sportingom, kao i to da se ovaj defanzivac ne može duže ustaliti u jednom klubu. Mateo Sušić ima potencijala, ali smatram da nije baš kalibar za mjesto broj 1 na desnom beku. Vrijeme će pokazati, možda i griješim.

Selektor na lijevom beku ima mnogo više izbora, tu su Ervin Zukanović, Sead Kolašinac i Senad Lulić. Prvobitni dvojac može veoma kvalitetno pokriti i stopersku poziciju, dok fudbaler Lazija će vjerovatno više djelovati ofanzivnije. Ni Zukanović nije blistao u Romi, nadam se da mu slijedi mnogo uspješnija sezona u redovima Atalante, dok se od Kolašinca očekuje da konačno zasije punim sjajem i pokaže sav neosporni potencijal koji posjeduje. Mnogi će mi vjerovatno zamjeriti, ali Senad Lulić nije isti igrač kao u redovima Lazijala. Mnogo je bolji na "Olimpicu", u repki često nekako nedorečen. 

Osim Zukanovića i Kolašinca, kao i Vranješa, centralne pozicije u odbrani mogu pokriti Šunjić, Spahić, Bičakčić, Cocalić i Aničić. Sasvim solidan izbor, samo što bi moglo biti problema. Bičakčić trenutno vjerovatno nije blizu startne pozicije u Hoffenheimu, Spahić je povrijeđen, Šunjić u Cvajti, dok se tek trebamo uvjeriti u pravu formu posljednjeg dvojca. Zbog svega pomenutog, čudno je što se mjesta nije našlo za Darija Dumića koji briljira u Holandiji.

Vezni red, onako na prvu, i ne ulijeva pretjerano samopouzdanje. Miralem Pjanić je naravno klasa sama za sebe i očekujemo konačno da i Mire krene igrati kao i u klubovima, tj. da zaigra na poziciji koja mu najviše i odgovara. Dobro da je tu Haris Medunjanin, koji briljira i ove sezone u dresu Maccabija, gdje je pokretačka snaga. Tu je svakako i brzonogi Edin Višća, koji može napraviti pravu razliku. Vjerovatno ćemo i dalje igrati s dva defanzivna vezna, a selektor sad tu pored Pjanića i Medunjanina ima Grahovca, Cimirota, te debitanta Tomislava Tomića. Jedan od ponajboljih fudbalera Zrinjskog potpuno zasluženo našao se na spisku, a raduje poziv i odličnom Danijelu Miličeviću. Momak jednostavno briljira u redovima Genta, gdje je ponajbolji fudbaler i već odavno je zaslužio poziv. Sigurno će nedostajati povrijeđeni Muhamed Bešić, ali čudi da mjesta nije bilo za toliko najavljivanog Matu Jajala. Nikakvo iznenađenje ne predstavlja nepozivanje Anela Hadžića...

Mnogo očekujem i od Harisa Duljevića, koji u ovim kvalifikacijama sigurno može potvrditi sav potencijal koji posjeduje. Za to je potrebno i da na Koševu krene dobrim mečevima u nizu, jer jedan odigra odlično a već sljedeći je neprimjetan. Siguran sam da mu nedostaje samo više samopouzdanja i ostalo će doći na svoje. Mario Vrančić je i ranije dokazao da zaslužuje mjesto u ovoj selekciji, te bi mogao biti velika ispomoć veznom redu. Također, ovo je idealna prilika i za Cimirota da se iskaže, jer je po izvještajima koji stižu iz Grčke jedan od najboljih defanzivnih veznjaka. Možda se na spisku moglo pronaći mjesta i za Sušića (najboljeg igrača Hajduka), kao i njegovog saigrača Zvonimira Kožulja, a itekako me iznenadilo to što među pozvanima nema Kenana Kodre. Sin legende bh. fudbala postao je pravi junak u Pamploni kada je Osasunu svojim golovima uveo u Primeru, a bio je i u početnom sastavu na startu nove sezone. 23-godišnji ofanzivac sigurno je u najboljim godinama i trebao bi biti budućnost ove selekcije. Očito treba promijeniti sportsko državljanstvo, ali se u tom slučaju predugo čeka. 

Kada smo kod napada, tu su provjerene snage Džeko i Ibišević, koji će sigurno biti naša najveća uzdanica u ovim kvalifikacijama. Brine Đurićev i Hodžićev status, a Milan je dokazao i u Japanu da se na njega ozbiljno mora računati. Zlatko Kranjčar je dolaskom na klupu Dinama potpuno u drugi plan bacio nekadašnjeg fudbalera Željezničara i to nije baš ohrabrujuće.

Kada se sve sagleda, moglo je biti nekih promjena, ali selektorova je zadnja. Upravo će Meša biti odgovaran za rezultate koje postignemo, pa sretno našim Zmajevima i da nas odvedu na Mundijal u daleku Rusiju.

Piše: Mirza Hadžijusufović