PRED SAMU ZAVRŠNICU

U igri za osvajanje Mundijala četiri stara i četiri nova prvaka svijeta

04. 07. 2018 - 09:42 | Kolumne

Urugvaj – Francuska, Brazil – Belgija, Rusija – Hrvatska, Švedska -  Engleska, četvrtfinalni su parovi odlično organiziranog fudbalskog svjetskog prvenstva u Rusiji. Nakon utakmica osmina finala kući su otišle reprezentacije Argentine, Portugala, Španije, Danske, Meksika, Japana, Švicarske, i Kolumbije. Dakle, u igri su ostale da osvoje Mundijal četiri reprezentacije koje su do sada popeli na svjetski tron (Brazil 5, Urugvaj 2, Francuska i Engleska 1) i one četiri kojima bi to bilo po prvi put u historiji (Belgija, Rusija, Hrvatska, Švedska). Pola – pola, četiri – četiri (4-4), igra brojka... U polufinalnim utakmicama igraju pobjednici susreta Urugvaj – Francuska i Brazil – Belgija, odnosno Rusija – Hrvatska, Švedska -  Engleska.

Nakon dosadašnjih utakmica, a prema prikazanoj igri u regularnom toku i produžecima, izvođenju penala, zaista je nezahvalno govoriti o favoritima. Nema ih, a ovo je najzanimljivije i najizjednačenije svjetsko prvenstvo do sada. Sigurno je tome najviše kumovala „video tehnologija - VAR“ koja je definitivno doprinijela da je ovaj Mundijal u Rusiji i najregularniji. Nema više golova „rukom“, nepostojećih penala, ofsajda... Sve se može ponoviti, pomno pogledati i pravedno presuditi. Puno je i sudijama lakše, tako prvi put neće biti „dežurni krivci“ poraženima...

Vratimo se na četvrtfinalne utakmice. Urugvaj – Francuska, jedini četvrtfinalni susret nekadašnjih prvaka svijeta.. Urugvaj je bio prvak 1930 i 1950., a Francuska 1998. godine. Obje reprezentacije sa maksimalnim učinkom 4-4. Reprezentacija Urugvaja vrijedi 529 miliona, a Francuske 1410 (najskuplja po analizi Međunarodnog centra za sportska istraživanja - CIES).

Brazil – Belgija. Brazilci, peterostruki prvaci (1958., 1962., 1970., 1994., 2002.) i to na četiri različita kontinenta, dok su ostale reprezentacije svoje naslove osvajale samo na jednom kontinentu. Belgija je bez naslova, ali do sada je u Rusiji sa maksimalnim učinkom. Brazil je sa tri pobjede i jednim remijem. Reprezentacija Brazila vrijedi 1269, a Belgije 835 miliona.
Rusija – Hrvatska. Domaćin, protiv trećeplasirane reprezentacije svijeta iz 1998. godine. Rusija je s tri pobjede i porazom, Hrvatska sa maksimalnim učinkom i obje su reprezentacije plasman u četvrtfinale ostvarili preko penala. Rusija vrijedi 132 (najjeftiniji četvrfinalist), a Hrvatska 416 miliona.

Švedska -  Engleska. Viceprvak svijeta iz 1958., protiv prvaka svijeta iz 1966. godine. Švedska je sa tri pobjede i porazom, kao i Engleska, s tim da su Englezi preko penala došli do četvrtfinala.  Švedska vrijedi 152, a Engleska 1386. 

Na kraju, moram citirati Lazara Grbića jednog velikog poznavaoca fudbala, sporta uopće, koji svakodnevno sa svojim jednostavnim i zanimljivim komentarima na društvenim mrežama svakodnevno oduševljava, ovom prilikom ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu u FB grupu „Top mundijal“. 

„Evo malo zanimljivosti koja može biti kao što vidimo vrlo realna... Ja od kad je Mijatović donio titulu LŠ Realu verujem u zakon brojeva... Evo ako niste upoznati... Real je pre te 1998 titulu LŠ osvojio 66 u duelu sa Partizanom.. A tad posle 32 godine im titulu donosi bivši igrac Partizana golom u 66 minutu, protiv ekipe koja je imala crno bele dresove... Švedska je zadnji put u finalu igrala pre 60 godina 1958. protiv Brazila, a tad su izbacili i Nemce i Ruse do finala. Ljudi moji al ima na you tube golovi koje je Švedska dala do ovde 80% su Hičkokovski. Nešto tu ima... Rusi su poslednje finale igrali pre 30 god upola manje od Švedjana, i to finale EP na putu do tamo izbacili su Engleze...“.

Bilo kako bilo, igra brojki ili ne, očekuje veoma zanimljivo četvrtfinale, pa i polufinale i finale Mundijala u Rusiji, a u igri za osvajanje Mundijala četiri stara i četiri nova prvaka svijeta.

Piše: Muhamed Bikić