MUNDIJAL U RUSIJI

Ni u polufinalu nema ekstra favorita

08. 07. 2018 - 13:28 | Kolumne

Francuska – Belgija, Engleska – Hrvatska, polufinalni su parovi Mundijala 2018. godine u Rusiji. Četiri evropske reprezentacije borit će se za naslov i opet, kao i uoči četvrtfinalnih utakmica, pola, pola. Naime, dvije selekcije su do sada osvajale po jednom naslov (Engleska 1966. i Francuska 1998.), dok bi Belgiji i Hrvatskoj to bio prvi historijski naslov prvaka svijeta. 

Francuska – Belgija, prema mnogim mišljenjima, finale prije finala. Obje reprezentacije su u četvrtfinalu eleminisali južnoameričke reprezentacije i to lakše od očekivanog, Francuzi Urugvajce, a Belgijanci Brazilce. Sada slijedi meč susjeda, koji su bili potajni favoriti, ili bolje rečeno favoriti iz drugog plana uoči Mundijala. Obje ove reprezentacije su odmah u grupnoj fazi najavili velike ambicije. Francuzi su u grupnoj fazi ostvarili dvije pobjede (Australija i Peru) i jedan remi (Danska), te još dvije pobjede u regularnom toku u eleminacionom ciklusu (Argentina i Urugvaj). Belgijanci su do sada sa maksimalnim učinkom i to u regularnom toku. Tri pobjede u grupnoj fazi (Pamana, Tunis, Engleska) i dvije pobjede u eliminacionom ciklusu (Japan i Brazil). A sada, teško je dati nekom od ove dvije reprezentacije ulogu favorita. Belgijanci jesu iskusniji, sjajne pojedince, ali Francuzi imaju sjajne brze individue i bez obzira što su mladi, igraju kao da imaju iza sebe nekoliko Mundijala, a imaju i selektora koji je kao igrač, prije 20 godina, osvojio Mundijal.  

Engleska – Hrvatska, također utakmica bez izrazitog favorita. Obje reprezentacije su u četvrtfinalu eleminisali evropske reprezentacije, Englezi lakše od očekivanog  Šveđane, a Hrvati, tek nakon penala domaćina Rusiju. Kao i Francuzi i Belgijanci i Hrvati i Englezi su bili potajni favoriti, s obzirom na to, gdje igraju njihovi igrači, nosioci igre u timovima Lige petice. U grupnoj Fazi Engleska je ostvarila dvije pobjede (Panama i Tunis) i jedan poraz (Belgija), dok su u osmini finala tek nakon penala bila bolja od Kolumbije, da bi definitivno potvrdila svoj kvalitet protiv Švedske u četvrtfinalu. Hrvatska je sa maksimalnim učinkom, u grupnoj fazi sa tri pobjede u regularnom toku (Nigerija, Argentina, Island), dok su u eleminacionom ciklusu, tek nakon penala prošli dalje (Danska i Rusija). Zaista podjednake dvije reprezentacije, koje krasi iznimni kolektivitet, a i pokazali su karakter u vrlo neizvjesnim dosadašnjim utakmicama. Prije 20 godina, Hrvatska je bila treća na svijetu, a upravo „vatreni“ iz 1998. su uoči ovog iz 2018. rekli, da ih ova generacija može prevaziči i popet se još jednu, dvije stepenice više. Vidjet ćemo, šta na to kažu Englezi, jer se i oni nakon pet decenija nadaju da mogu na svjetski tron.     
                
Bilo kako bilo, ni u polufinalu nema ekstra favorita. Možda nikada neizvjesniji Mundijal. Bilo koji finalni par bit će istinski spektakl i neizvjestan do samo kraja, bio to meč Francuska – Engleska ili Francuska – Hrvatska ili Belgija – Engleska ili Belgija – Hrvatska.   

Piše: Muhamed Bikić, Sport.ba