REKORDNA CIFRA

Dionice Manchester Uniteda konstantno rastu

02. 09. 2018 - 14:51 | Fudbal

Fudbalski klub Manchester United u petak je zabilježio rekordnu vrijednost dionica na berzi u New Yorku, uprkos lošem startu u Premier ligi Engleske.

Cijena akcija kluba povećala se na čak 27,70 dolara, što je dnevni skok za više od deset procenata. Rekordni nivo doveo je Manchester United na tržišnu kapitalizaciju od 4,59 milijardi dolara.

NFL franšiza Dallas Cowboys je najvredniji sportski kolektiv na svijetu sa tržišnom vrijednošću od 4,8 milijardi dolara, navodi magazin “Forbes“, dok je Manchester United na drugom mjestu.

Porast cijena akcija kluba sa Old Trafforda dogodio se uprkos lošem startu u Premier ligi. Naime, United je u prva tri kola ostvario tek jednu pobjedu i pretrpio dva poraza, što je povećalo pritisak na menadžera Josea Mourinha, koji bi mogao dobiti otkaz.

Međutim, prema finansijskim analitičarima, do porasta vrijednosti akcija došlo je zbog velike potražnje investitora. Od augusta ove godine Manchestr United je zabilježio porast cijena akcija od oko 33 posto.

Manchester United je dionice na berzi u New Yorku u prodaju pustio u augustu 2012. godine, dok se akcijama ovog engleskog kluba na berzi u Londonu trguje od juna 1991.

(Sport.ba/Agencije)