LJUBAV PREMA JEDNOM KLUBU

Za Tottija svi znaju, ali znate li koji su još igrači bili vjerni samo jednom klubu u cijeloj karijeri?

10. 12. 2018 - 14:07 | Vremeplov

Dirljiv je bio oproštaj legendarnog Rominog kapitena Francesca Tottija od dresa jedinog mu i voljenog kluba. Iako je Totti kroz svoju 25-godišnju karijeru postao simbol odanost i vjernosti igrača jednom klubu, dakako da nije jedini koji je cijelu karijeru proveo igrajući za istu ekipu i pritom stekao status legende.

totti-2

Ceni, Giggs, Scholes, Maldini, Baresi…

Brazilski golman Rogerio Ceni proveo je 25 godina u dresu Sao Paula. Upisao je 1257 nastupa i osvojio 20 trofeja. Ostao je poznat i po svojim napadačkim sklonostima. Tokom karijere je zabio 128 golova u službenim utakmicama. Ceni drži tri Guinnessova rekorda – postao je nogometaš koji je najviše puta igrao kao kapiten svoje ekipe, golman s najviše postignutih pogodaka i igrač s najviše nastupa za isti klub. penzionisao se krajem 2015. godine.

ceni

“Za mene je uvijek postojao samo jedan klub. Sve moje uspjehe želim posvetiti mojoj majci koja više nije s nama, a koja me samo jednom vidjela u dresu Sao Paula,” kazao je “Goleiro Artilheiro” na oproštaju.

Za United odigrao 963 utakmice

Cijelu karijeru u jednom klubu proveo je i Velšanin Ryan Giggs koji je za Manchester United nastupio 963 puta postigavši 168 golova. Giggs je na Old Trafford stigao kao 14-godišnji klinac, a penzionisao se 27 godina kasnije. U dresu “Crvenih vragova” osvojio je ukupno 35 trofeja i najtrofejniji je igrač u historiji kluba. Jedini je igrač koji je odigrao u kontinuitetu 22 sezone za redom te jedini koji je u 21 uzastopnoj sezoni postigao pogodak.

ryan-giggs-manchester-united-swansea-city-premier-league_3004741

Scholesovih 25 trofeja na Old Traffordu

Za ManU je cijelu karijeru igrao i Paul Scholes. Sakupio je 718 nastupa i 25 trofeja. Englezi ga smatraju jednim od najboljih veznjaka svih vremena.

“Možda sam mogao odigrati još koju sezonu u nekom drugom klubu, ali nije to imalo smisla. Osjećao sam da više nisam pravi. Napale su me ozljede i znao sam da je vrijeme za oproštaj,” kazao je Scholes koji u igračku penziju otišao je 2013.

scholes

Maldini 25, Baresi 20 godina vjerni “rossonerima”

Talijani Paolo Maldini i Francio Baresi još su jedan primjer odanosti jednom klubu. Maldini je 25 godina, a Baresi 20 godina nastupao za Milan. Maldini je u dresu ‘Rossonera’ osvojio 26 trofeja od kojih čak pet Liga prvaka, sakupivši 902 nastupa. Baresi je osvojio 18 trofeja i zabilježio 719 nastupa.

maldini

Legendarni strateg Manchester Uniteda Alex Ferguson obožavao je Maldinija i na sve moguće načine ga je pokušao dovesti na Old Trafford. Kada je nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja napokon dogovorio sastanak, Maldini je završio pregovore nakon samo jedne rečenice.

baresi

“Moj djed je bio navijač Milana, moj otac je bio igrač i trener Milana, ja sam Milanovac, moj sin također. Zaboravite, ja ostajem na San Siru,” kazao mu je Maldini.

Legendarni Bergomi odigrao 756 utakmica za Inter

I Milanov gradski suparnik Inter ima svoju legendu koja je cijelu karijeru provela u dresu ‘Nerazzurra’. Giuseppe Bergomi je u Interu proveo 20 godina sakupivši 756 nastupa. Za prvi tim je debitirao sa 17 godina i ubrzo izrastao u jednog od najboljih obrambenih igrača na svijetu.

bergomi-inter

Puyol simbol Barcelone

Španac Carles Puyol također je član “one club men”. Cijelu karijeru je proveo u dresu Barcelone. Bio je rođeni vođa, jedan od najomiljenijih, ali i najboljih igrača svoje generacije. Zanimljivo, karijeru je počeo kao golman, ali se nakon ozljede ramena prebacio u napad, a potom u zadnji red.

puyol

“Moji roditelji nisu vjerovali da ću postati profesionalni nogometaš,” otkrio je. Za prvu ekipu Barce je debitirao za 16 godina i sakupio 682 nastupa i 21 trofej.

“Carles je uvijek bi pravi vođa. Inspiracija za sve nas ostale,” otkrio je Xavi, dodavši: “On je bio naš anđeo čuvar. Ekipa mu je uvijek bila na prvom mjestu.”

Mazzola, Jašin, Faccheti, Maier, Sanchis…

Legendarni kapetani Arsenala i Liverpoola Tony Adams i Jamie Carragher također ulaze u ovo društvo. Adams je dres ‘Topnika’ nosio 22 godine sakupivši 672 nastupa, dok je Carragher u dresu ‘Redsa’ upisao 737 utakmica.

tony-adams-arsenal

Cijelu karijeru u istom klubu proveli su i Manuel Sanchis (Real Madrid), Giacinto Faccchetti (Inter Milan), Sepp Maier (Bayern Munich), Berti Vogts (Borussia Monchengladbach), Sandro Mazzola (Inter Milan), Klaus Augenthaler (Bayern Munich), Jackie Charlton (Leeds United), Lav Jašin (Dinamo Moskva)….

carragher

(Sport.ba)