IZET HAJROVIĆ

STIGAO NA MALA VRATA I ODUŠEVIO SVE! 'Niko sretniji od mene ako svoj prvi gol u HNL-u zabijem Hajduku'

13. 12. 2018 - 11:27 | Fudbal

DInamo danas protiv Anderlechta na Makskmiru (21.00) završava prvi krug Evropske lige, slavodobitno na prvom mjestu skupine D, s osiguranim europskim proljećem, a u nedjelju ga čeka derbi s Hajdukom na Maksimiru.

Uoči nove evropske utakmice Dinama, onda se odmah sjetimo Izeta Hajrovića. Hajro je najbolji modri strijelac u Evropi, postigao je šest pogodaka - dva je puta poentirao protiv Hapoel Beer Sheve, u Maksimiru i na gostovanju, zabio je u Zagrebu protiv Young Boysa, dao je dva gola Fenerbahčeu u onoj briljantnoj pobjedi od 4:1, zabio je i Anderlechtu na gostovanju.

Taj gol Belgijcima zabio je 4. oktobra, a Hajrović nije pogodio više od dva mjeseca; ni u Evropi, ali ni u HNL-u. Zvuči malo neobično, ali Hajrović nije zabio nijedan pogodak za Modre u domaćim natjecanjima ove sezone, zabio je, zapravo, samo jedan gol uopće, u polufinalu Kupa prošle sezone u domaćoj pobjedi od 3:0.

Ali eto sada opet Anderlechta. Hajro nije zabio od Anderlechta do Anderlechta; hoće li Belgijci opet biti sreća za Izeta, hoće li opet pogoditi mrežu?

- Napadač živi od golova, pa tako i ja. Međutim, meni je bitniji ukupni rezultat cijele momčadi, a on pokazuje da smo ostvarili sve ciljeve koje smo stavili pred sebe uoči početka sezone. Prvi smo u prvenstvu sa značajnom razlikom u odnosu na drugoplasiranu Rijeku, dok smo u Europi srušili neke neugodne tradicije. Sretan sam što mojih šest golova nose dio zasluge za to i nadam se da na tome neće ostati.

izet-hajrovic-dinamo-zagreb

Da se malo našalimo, što imate protiv HNL-a i općenito domaćih natjecanja? Polusezona je na kraju, a vi niste nijednom pogodili mrežu. Čudan podatak, zar ne?

- Bilo je tu dosta rotacija. U Europi sam igrao, ali činjenica je da od ovih 17 kola u HNL-u u čak osam nisam nastupio, dok sam u ostalima tek jednu utakmicu igrao svih 90 minuta. Nemam se potrebe pravdati, ali to su činjenice koje bacaju drugo svjetlo na taj podatak da nisam zabio u HNL-u.

Nakon Anderlechta, u nedjelju dolazi Hajduk. Bez obzira na to što Splićani više nisu vrh hrvatskog nogometa, riječ je o vječitom derbiju koji uvijek privlači ogromnu pozornost. Bilo bi krasno da svoj prvi pogodak u HNL-u zabijete baš društvu s Poljuda, zar ne?

hajrovic

- Nitko sretniji od mene ako se to dogodi, ali uvijek mi je važnija momčad. Mislim da kolektivni uspjeh i ispunjenje cilja moraju imati prednost pred individualnim statistikama.

Prvo Anderlecht pa Hajduk; može li Dinamo dvjema pobjedama u Maksimiru zaokružiti sjajnu polusezonu?

- Iza sebe imamo sjajnih pet mjeseci i mislim da se svi skupa moramo mobilizirati da u te zadnje dvije utakmice ne bismo pokvarili dojam. Čitam da se utakmice s Anderlechtom igraju za prestiž i ne slažem se s tim. Mi moramo dobiti tu utakmicu i zakoračiti u europsko proljeće bez poraza u skupini. To je renome koji želim da ima ova generacija Dinama i moramo se truditi da tako i ostane. Isto tako, utakmica protiv Hajduka važna je jer se igra i za tradiciju. Svi znamo što našim navijačima znači pobjeda nad rivalom i želim im da u nedjelju odu s Maksimira s osmijehom na licu i da im pobjedom nad Hajdukom poželimo sretne blagdane. Navijači Dinama to su zaslužili.

hajrovic-bih1

Da se malo poigramo... Ako biste morali birati, izabrati samo jednu pobjedu, koju biste radije izabrali - protiv Anderlechta ili protiv Hajduka?

- Neću vam odgovoriti na to pitanje jer ovaj Dinamo uvijek ide na pobjede. Svjesni smo da nam ova protiv Hajduka više donosi rezultatski, ali tipujem na obje pobjede domaćina. Zašto? Zato što smo bolji, kvalitetniji, u boljoj formi od protivnika i imamo pobjednički karakter u svlačionici.

Dobro, kad smo već kod toga, koja vam je bila najdraža pobjeda ove polusezone, koja je vašem klubu donijela toliko radosti?

- Bilo ih je puno. Možda ona protiv Fenerbahčea u 1. kolu Europske lige kada smo pokazali da smo ozbiljni kandidati za prolazak skupine. Ili onaj preokret u Slovačkoj kada smo se u drugom poluvremenu vratili iz minusa i uzeli tri boda... Bilo je puno lijepih trenutaka, ne bih izdvajao nijedan posebno.

A u kojoj je utakmici, po vašem mišljenju, Dinamo odigrao najbolje?

- Pa u toj smo protiv Fenera doma bili dosta dobri. U Bruxellesu također, i u Istanbulu... Teško mi je izdvojiti.

Jeste li vi zadovoljni onime što ste Dinamu pružili ove polusezone?

- Mislim da mogu biti zadovoljan, ali sebi sam najveći kritičar i mislim da uvijek mogu bolje. I kad odigram jako dobru utakmicu, bude mi malo žao jer sam mogao i bolje. Mislim da je to pristup koji me doveo do ovako visoke razine nogometa.

5ac60579-f090-44a5-b901-6e370a0a0a6a-hajrovic-dinamo-681x383-preview

Navijači opet žive s Dinamom, blagajne rade non-stop, ulaznice se sjajno prodaju. Očekujete li veliku podršku na ogledima s Anderlechtom i Hajdukom?

- Nažalost, Dinamo ima velik problem sa stadionom. Da imamo dobar stadion, ne bih sumnjao u veliku posjećenost obiju utakmica, ali ovako sve ovisi o vremenu. Razumijem ljude koji se premišljaju hoće li u ovakvim uvjetima doći na stadion, ali rješenje tog problema ipak nije pitanje za mene. Ja se nadam da ćemo skupa proslaviti ovu veliku godinu za Dinamo.

hajrovic-dinamo-slavlje

Nego, mogu li se Anderlecht i Hajduk čemu nadati protiv ovakvog Dinama, koji izgleda nepobjedivo, koji je u cijeloj dosadašnjoj sezoni izgubio tek dvaput, protiv Young Boysa i Rijeke?

- To je pitanje za njih, ali mislim da Dinamo ovisi sam o sebi. Ako smo mi pravi, ako je naš ulazak u utakmicu dobar, onda je sve u našim rukama - zaključio je Hajrović.

(Sport.ba/Jutarnji list)