VELIKI IGRAČ

OVO JE DOKAZ KOJA JE VELIČINA BIO DRAŽEN: Samo se nekoliko igrača može pohvaliti s ovakvom STATISTIKOM

14. 12. 2018 - 08:20 | Vremeplov

Koliko je velik bio Dražen Petrović? Oko tog pitanja lomila su se, lome i lomit će se koplja jer karijeru velikog hrvatskog košarkaša nije moguće objektivno sagledati jer je naprasno prekinuta u naponu snage, kada je Dražen imao samo 28 godina. Sve ono što je do tada napravio daje nam za pravo da ga stavimo u rang najboljih evropskih košarkaša svih vremena, ali tuga ostaje za onim što nas je tek čekalo.

U NBA ligi Dražen je tek u posljednje svoje dvije sezone pokazao da je spreman biti među najboljima i u najjačem društvu. Da je ostao živ, u sezoni 2013./14. i svakoj ono nakon toga pokazao bi Amerikancima kako se radi o jednom od najboljih šutera u cijeloj ligi. Ali  7. juna 1993. u Njemačkoj se dogodila tragedija hrvatskog i svjetskog sporta. Dražen je otišao sa samo 28 godina…

drazenpetrovic006-preview

Da je živ, Dražen Petrović bi danas imao 54 godine. Ako je u trenutku odlaska s ovog svijeta bio u najboljim igračkim danima, onda bi sada, da je živ, bio u ponajboljim životnim. Pun iskustva, energije i neopisive strasti za košarkom ne bi dozvolio, niko nam ne brani da tako maštamo, da njegov sport u njegovoj državi spadne da ovako niske grane. U društvu sa svojim Stojkom, Dinom i ostalima držao bi Hrvatsku tamo gdje su bili dok je on igrao. Tako nam se čini, a to nam je praktično jedino što nam ostaje za nadati.

drazen-petrovicAli, ovo nije tekst o tome što bi bilo da je bilo već o tome što je uistinu bilo. Povodom Draženovog rođendana mlađim generacijama smo uz pomoć dvije važne statističke komponente pokušali pokazati koliko je Petrović bio sjajan košarkaš u svoje posljednje dvije NBA sezone.

Kako je Dražen u NBA ligi prije svega bio poznat kao sjajan šuter za tri poena, uporedili smo njegov prosjek postignutih trica sa svim ostalim Evropljanima koji su ikada igrali NBA košarku s time da smo, kako bi eliminirali one prolaznike u ligi, postavili dodatni kriterij na način da smo uzeli u obzir one koji su u jednoj sezoni 'uzeli' najmanje 100 šuteva za tri poena.

drazen-petrovic-et-michael-jordan

A u takvoj situaciji samo jedan igrač ima ovako sjajne sezone poput Dražena – Jose Calderon. Španac je u 2012./13., igrajući za Toronto i Detroit imao prosjek od 46,1% šuta za tricu, a u sezoni kasnije je u redovima Dallasa ubacivao 44,9% pokušanih trica. Draženovi prosjeci su tek neznatno slabiji – 44,9% u sezoni 1992./93. te 44,4% u godini prije. S obzirom na to da je iz Evrope u NBA ligi igralo dosta sjajnih šutera, to su potpuno nevjerojatne brojke, a kada bismo potragu proširili na sve neameričke igrače, popis onih koji su imali ovako sjajne brojke povećao bi se samo za jedno ime. To ime je Steve Nash, koji je imao čak 6 sezona s prosjekom od 43,8% ili većim za tri poena.

bryant-nash-112812

Svi ostali, a samo ćemo spomenuti imena poput Detlefa Schrempfa, Dirka Nowitzkog, Peđe Stojakovića, Bena Gordona, Ersana Ilyasove, Manua Ginobilija i drugih sjajnih neameričkih šutera, nemaju dvije tricaške sezone na ovakvom nivou.

nowitzki

Zanimljivo je vidjeti i Draženov učinak u win shares, naprednoj statistici koja vrednuje koliko je pojedini igrač sudjelovao u pobjedama svoje ekipe. U dvije (cjelovite) sezone u Netsima, Dražen je bio prvi igrač svog tima u toj kategoriji – 1991./92. je imao 7,7 win shares, godinu kasnije 8,4. Ako usporedimo te brojke sa svim ostalim strancima koji su tih godina bili u NBA ligi, tek su Hakeem Olajuwon i Detlef Schrempf imali bolji win shares od Dražena s time da su oni igrali u puno boljim franšizama (Houston, Indiana) te je bilo lakše doći do većeg učinka u ovoj kategoriji. Igrači poput Dikembea Mutomba, Rika Smitsa, Vlade Divca ili Šarunasa Marčiulionisa nisu bili ni blizu ovom učinku.

vlade-divac-drazen-dalipagic

Nikako ne treba preuveličavati doseg kojeg je Dražen imao u NBA ligi, ali ne treba ga ni umanjivati. Nije on u tom trenutku bio najbolji igrač najjače košarkaške lige na svijetu, ali nije bio ni daleko. Statistika posljednje dvije njegove sezone nagovještava kako bi nas još dodatno uveseljavao da je ostao živ.Ali, nije. Život leti, kapetane…

drazen-petrovic-cibona-kroz-noge

drazen-petrovic-1

drazen-sibenka

drazen-real-madrid

drazen-portland

drazen-nets

drazen-kip

drazen-kip-2

drazen-jugoslavija

drazen-hrvatska

drazen-petrovic