NEVJEROVATNO

UEFA UKIDA KLJUČNO PRAVILO: Liga prvaka više nikada neće biti ista

05. 02. 2019 - 17:08 | Drugi pišu >> Fudbal

IZVRŠNI odbor UEFA-e će na sastanku u Rimu ove sedmice raspravljati o ukidanju gola u gostima u nokaut fazama svih europskih natjecanja.

uefa
To pravilo uvedeno je 1965. godine kad su gostovanja i sama putovanja bila puno teža nego danas. Putovati hiljadu ili više kilometara bilo je vrlo neudobno i znalo je trajati satima. Domaći teren bio je puno veća prednost jer lopte nisu bile standardizirane, a i brojni travnjaci bili su različitih dimenzija.
Danas su gotovo svi europski travnjaci dugi 105, a široki 68 metara, igra se s istim loptama i puno je lakše zabiti gol u gostima nego prije, a njihov uticaj na konačni rezultat je ogroman. Kako piše njemački Kicker, ukidanjem gola u gostima UEFA se nada da će se igrati više napadački nogomet te da će utakmice biti puno zanimljivije.
O tom problemu se prošlog septembra oglasilo i udruženje europskih trenera koje također smatra da bi ukidanje gola u gostima bilo dobar potez. Gol u gostima ukinut je u doigravanju za prvu englesku ligu, a u Copa Libertadoresu do ove godine nije vrijedio samo u finalu. Sljedeće sezone će se finale južnoameričke Lige prvaka igrati na jednu utakmicu kao što je slučaj u Europi.
(Sport.ba)