RONALDO LUIS NAZARIO DE LIMA

PRAVI RONALDO KONAČNO OTVORIO DUŠU Kajem se samo zbog ovog, ko zna šta bih još napravio u karijeri da nisam...

09. 02. 2019 - 13:30 | Vremeplov

Ronaldo Luís Nazário de Lima, poznatiji kao Ronaldo, jedan od najboljih igrača svih vremena, a mnogi ga smatraju i najvećim nogometnim talentom ikad viđenim, ali u namjeri da postane najbolji spriječile su ga povrede, te je jedna predivna karijera mogla biti i još veća.

Nogometnu karijeru započeo je kao 14-godišnji dječak u klubu Sao Cristovao, a prvi profesionalni ugovor dobio je u Cruzeiru, gdje je sjajnim igrama u brazilskom prvenstvu zaslužio poziv na SP 1994. godine u SAD-u. 

ronaldo-nazario-de-lima-1440x900-hd-wide-wallpaper-1024x768

Ipak, prvenstvo je kao 17-godišnjak pratio s klupe, no tad je vec bilo najavljeno da stiže jedan od najvećih.

Luís-Nazário-de-Lima-853x540

U Cruzeiru je odigrao svega jednu godinu te je imao impresivnu statistiku za tako mladog napadača, stoga je time kupio svoju ulaznicu u Europu, a najspretniji u namjeri da dovede novog genijalnog Brazilca u svoje redove bio je PSV, u kojem je ostao dvije godine i u 56 utakmica zabio je 55 golova, te je u prve tri godine svoje karijere zbilja imao zapanjujuću statistiku za napadača.

1996. godine Barcelona ga je dovela u svoje redove, a te iste godine proglašen je i FIFA igračem godine i dobitnikom Zlatne lopte .

ronaldo-nazario1

U katalonskoj prijestolnici nije se mnogo zadržao, svega jednu godinu, nakon čega je preselio u Inter iz Milana. 

ronaldo-nazario2

U prvoj sezoni sa Interom osvojio je Kup UEFA, a iste te godine, to jest drugu godinu za redom proglašen je igracem godine po FIFA-i  i dobitnikom Zlatne lopte "France Footballa".  

ronaldo-nazario4

Mnogi smatraju da bi veliki Ronaldo imao i znatno uspješniju karijeru da ga povrede, posebno u dresu Nerazzurra, nisu sputavale. U ljeto 2002. sve je iznenadio odlukom da napusti Inter i potpiše za Real Madrid. Istina, uspio se u dresu Kraljeva vratiti u prepoznatljivu formu, a sada je priznao da je na vrlo ružan način napustio "Meazzu".

"Kajem se što sam 2002. godine zvao Massima Morattija na razgovor i tada mu rekao da treba otpustiti Hectora Cupera ili ću ja napustiti Inter. To nisam trebao tražiti od njega i ponašati se kao razmažena zvijezda. Moratti mi je rekao da će Cuper ostati jer dobro radi svoj posao što mi se tada nije svidjelo. Otišao sam u Real gdje sam igrao poprilično dobro, ali žal za Interom je ostala", rekao je Ronaldo, koji je kasnije, između ostalih, nosio i dres ljutog rivala Nerazzurra - Milana.

ronaldo-nazario-durante

"Oba kluba su u mom srcu i uvijek će tako biti. Bio sam veoma sretan u Milanu. Naučio sam dosta toga i radi se zaista o velikom klubu. Navijači su me dočekali odlično i nije mi žao što sam igrao za Rossonere", zaključio je legendarni napadač.

ronaldo-maldini-nazario

Zlatan Ibrahimović, napadač Manchester Uniteda, tvrdi da je nekadašnji brazilski as Ronaldo Luis Nazario de Lima bio fenomenalan, te ga zbog toga smatra najvećim fudbalerom svih vremena.

gallery-ronaldo-nazario-real-madrid-looks-01042006-1px2ljlnih1kd1xx1c725zle4q

"Mislim da je Ronaldo bio fenomenalan. On je bio igrač koji vas je, šta god bi uradio, ostavljao bez teksta. Kada bi uzeo loptu to je bilo kao da kaže: 'Sada ću se ja pobrinuti za to'. Takvih fudbalera nije bilo ni prije, a ni danas ih nema. Takvi jednostavno ne postoje. Kao mlad igrač sam ga gledao i rekao sam sebi da želim biti baš takav fudbaler, koji pravi razliku", kazao je Ibrahimović za zvanični sajt Crvenih đavola dok je nosio dres Uniteda, te uz osmijeh dodao da je najbolji gol koji je Ronaldo postigao "bicikl" protiv Engleske.

nazario-ronaldo

(Sport.ba)