CARLOS TEVEZ

ROĐEN U NAJOPASNIJEM MJESTU NA PLANETI, U DJETINJSTVU PRESKAKAO LEŠEVE I ZARADIO OŽILJAK: Bio je osuđen na PROPAST, a danas ga smatraju VANZEMALJCEM

21. 08. 2019 - 15:03 | Vremeplov

Za Argentince kada se priča o najboljem fudbaleru postoje samo dva imena, Diego Maradona i Lionel Messi, ali ako bi ih pitali koga najviše cene onda bi se među omiljenim igračima sigurno našao Carlos Tevez. Životni put ovog temperamentnog fudbalera poklapa se s latinskom izrekom "Preko trnja do zvijezda" pa je razumljivo zašto je Tevez popularan kod "običnih" navijača, koji se mogu poistovjetiti s njim. Priča Teveza donekle podsjeća na pravu bajku.

tevez1

Tevezova životna priča usko je povezana sa siromaštvom i kriminalom, jer je on odrastao u jednom od najgorih kvartova velikoh Buenos Airesa, Fuerte Apačeu. Do neba je zahvalan fudbalu s kojim se izvukao iz naizgled neizlazne situacije.

Tevez

"Da nije bilo fudbala, završio bih kao većina momaka iz moje četvrti, negdje u jarku, u zatvoru ili ležeći na putu predoziran. Mislim da niko nije rođen kao lopov, ali sva ta nejednakost u Argentini dovodi do toga da mnogi klinci počnu krasti. Život u siromaštvu je težak i lako može odvesti u potragu za lakim novcem", rekao je Tevez, koji je rođen 1984. godine u siromašnoj porodici koja je živjela u naselju okovanom opasnim momcima.

tevez

Carlitos, kako su ga zvali kao dječaka, pa i danas, imao je mučno djetinjstvo. Zbog sitnog duga ostao je bez oca kad je imao samo pet godina. Zavisio je od majke s kojom se ubrzo sukobio, a koristio je i lijekove koji mnogi danas smatraju čistim opijatima. Ožiljak na licu po kojem je prepoznatljiv dobio je u jednom sukobu kada su ga polili ključalom vodom.

"Moji ožiljci su dokaz tog starog života", ističe Tevez.

carlos-tevez-1qflxuoo5ay1a1hxxhkwdxtbe5

"U djetinjstvu me najviše bilo strah da me neko ne otme. U kvartu se pucalo, tukli su se, fiksali, često sam na putu do škole preskakao leševe. Silno sam želio figurice od igrača, nikad ih nisam imao, igrao sam se s kamenčićima i maštao da su to figurice", prisjetio se teškog djetinjstva Tevez.

tevez

Zanimljivo, Tevez nije samo popularan kod muških navijača. Anketa među argentinskim ženama pokazala je da čak 80 posto pripadnica ljepšeg pola smatra Teveza najboljim fudbalerom. Ljepota u ovom slučaju nije mjerilo. Ožiljak, koji mu se proteže od desnog uha do prsnog koša, daje pečat njegovom licu. Estetske hirurgije kategorički odbija.

carlos-tevez-disneyland

"To je bilo iskustvo koje me je obilježilo za cijeli život. Nikad nisam želio otići kod plastičnog hirurga. Što se mene tiče, ili ću se ljudima svidjeti ovakav kakav sam, ili neću. Samo znam da se nikad neću mijenjati zbog nekog drugog", kazao je jednom popularni Carlito.

tevez

Počeo je da igra u klubu All Boys, a zatim je prešao u Bocu Juniors. Tokom sukoba ova dva kluba oko njega, promijenio je prezime u djevojačko prezime svoje majke. S Bocom je osvojio Aperturu 2003, Kup Libertadores i Interkontinentalni kup iste godine, kao i Kup Sudamerikana 2004. godine.

tevez-ronaldo

Iz Boce je prešao u Corinthians uz obeštećenje od 15 miliona eura, kao dio dogovora koji je brazilski klub postigao s agencijom Medija sports investments, koja je polagala prava na Teveza. Njegov transfer je bio najveći u južnoameričkom fudbalu. Proglašen je za najboljeg igrača brazilskog prvenstva, što je bilo prvi put da nakon 1976. to priznanje pripadne stranom fudbaleru.

tevez

West Ham je 31. avgusta 2006. objavio da je postigao dogovor s agencijom Medija sports investments o dovođenju Teveza i Mascherana, uz obeštećenje od po 12 miliona funti za svakog od njih. Debitovao je 10. septembra 2006. na domaćem terenu protiv Aston Ville (1-1). U igru je tada ušao s klupe u drugom poluvremenu. Prvi gol za londonski klub je postigao na domaćem terenu 4. marta 2007. protiv Tottenhama (3-4). U posljednjem kolu prvenstva, postigao je jedini gol za pobedu od 1-0 nad Man Unitedom, kojim je njegov klub izbjegao ispadnje.

66726415_tevez

Tokom ljetnjeg prijelaznog roka 2007. godine, Tevez je želio napustiti West Ham. Odbio je ponudu Intera jer je želio ostati u Premier ligi. Postigao je dogovor sa Crvenim đavolima, ali je West Ham i dalje polagao prava na njega. Klubovi u sporu su tražili pomoć FIFA-e u razrješenju ovog slučaja. Međutim prije nego što je slučaj stigao do arbitražne komisije, West Ham je postigao dogovor s agencijom Medija sports investments, da pusti Teveza na "Old Trafford".

tevez

U MUnited je prešao na dvogodišnju pozajmicu. Debitovao je 15. avgusta 2007. protiv Portsmoutha (1-1), nakon što je uvršten u startnu postavu umjesto povređenog Rooneyja. Prvi gol je postigao 23. septembra 2007. na domaćem terenu protiv Chelseaja (2-0).

tevez-buffon-2408

Nakon isteka pozajmice, Man United je želio otkupiti njegov ugovor. Postigli su dogovor s njegovom agencijom, ali je Tevez nezadovoljan minutažom odbio da potpiše ponuđeni petogodišnji ugovor. Mediji su najavljivali njegov prelazak u Liverpool, ali je umjesto njih Tevez izabrao Man City. Time je postao prvi igrač koji je prešao iz jednog u drugi mančesterski klub nakon Terija Kuka 1999.

carlos-tevez

Prvi put je nastupio za City kada je protiv Blackburn Roversa (2-0) ušao u igru sa klupe. Prvi put se u listu strijelaca u novom klubu upisao 27. avgusta 2009. u Carling kupu protiv Cristal Palacea (2-0).

Tevez-3

U julu 2013. godine prelazi u italijanskog šampiona Juventus za oko 8 miliona eura. Zatim slijedi povratak u Bocu gdje su ga dočekali kao božanstvo, a onda je uslijedila ponuda koja se ne odbija - odlazak u kineski Šangaj.

tevez

Argentinac je 29. decembra 2016. godine postao najplaćeniji fudbaler ikada. Šangaj Šenhua je Karlosu Tevezu ponudio ugovor po koje je zarađivo 37,5 miliona eura po sezoni! Odnosno, 3.125.000 mesečno, 721.000 sedmično, 103.000 dnevno, 4.291 euro po satu, 72 eura po minutu ili 1,19 eura po sekundi.

tevez-o-kini

Tevez je s reprezentacijom Argentine učestvovao na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina. Na Olimpijskim igrama 2004. bio je dio tima koji je osvojio zlatnu medalju. Na tom takmičenju je postigao osam golova na šest mečeva, uključujući i pobjedonosni gol u finalu. Za reprezentaciju je igrao na Svetskom prvenstvu 2006. i postigao je gol protiv Srbije i Crne gore (6-0) u grupnoju fazi. Učestvovao je i na Svjetskom prvenstvu 2010. i bio strijelac vodećeg gola protiv Meksika (3-1). Ipak, neostvarena želja mu je da sa selekcijom Gaučosa osvoji Mundijal.

carlos-tevez