SPLIT

SITUACIJA SE NE STIŠAVA: Brutalan odgovor legende jugoslavenskog fudbala koji je IZAZVAO JOŠ VEĆI GNJEV

13. 02. 2019 - 09:24 | Druga strana sporta

U komšiluku i dalje traju rasprave o napadu na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, a sinoć su o tome raspravljali i na javnoj televiziji. 

Najveću pažnju u emisiji Upitnik izazvao je Dušan Savić, legendarni nogometaš Crvene zvezde. 

"Mi bismo sami sebe trebali više poštovati da nam se ovo ne bi događalo. Imamo milion primjera proteklih dana i mjeseci. Veće samopoštovanje bi spriječilo ovakve situacije. Sjetite se kad je predsjednik bio u Bosni pa jedva izbjegao linč. Onda je on pozvao njihovog predsjednika ovdje da igraju šah. Do dan danas se ne zna ko ga je napao", rekao je Savić koji je odigrao više od 400 utakmica za Crvenu zvezdu i koji je s 19 godina 1975. godine debitirao za Jugoslaviju.

"Ja jesam da se međusobno poštujemo, ali koliko poštuješ ti mene, i ja ću tebe. Ti mene ako ne poštuješ, ja nemam što raditi s tobom. Ne daj, Bože, da se igra regionalna liga u fudbalu, bilo bi stalno ovoga."

dusan-dule-savic-2

Savić se posebno osvrnuo na odnos Hrvatske i Srbije.

"Moramo im pomoći da ozdrave, nažalost. Ja bih volio da smo mi dobre komšije. Kada bi oni bili deseti dio prema nama iskreni onoliko koliko smo mi prema njima, ovdje bi se moglo normalno takmičiti. Međutim, nema lijeka... Podsjetio bih na historijui natpis s protestantske katedrale u Magdeburgu: "Sačuvaj nas, Bože, kuge, gladi i Hrvata." Oni su još u 17. stoljeću počinili stravične zločine, a mi sada treba da im pomognemo", rekao je Savić prije nego ga je voditeljica prekinula i promijenila temu.

Podsjetimo, u subotu su u Splitu napadnuta trojica vaterpolista. Dvojica su uspjela pobjeći napadačima, a treći je nakon nekoliko udaraca spas potražio skokom u more.

"Udarali su me šakama. U tom kaosu skinula mi se jakna, ostao sam nasred Rive u Zvezdinoj trenerci. Tad su se fokusirali na mene. Krenuli su na mene... rekli su da će ubiti četnika... počeo sam trčati da spasimglavu... U tom momentu vidio sam da jedan ide nožem prema meni, zakačio me nožem po nozi... jedino rješenje za spas je da skočim u more. I policija mi je poslije rekla da sam dobro učinio. Mislio sam da sam se spasio. Tad su me počeli gađati kamenjem, vikali da će ubiti četnika, tad sam bacio sve sa sebe, skinuo sam se, nisam znao što da radim. Nakon par minuta haosa, huligani su se razbježali", izjavio je napadnuti Aleksandro Kralj.

"Najviše me zaboljelo što su ljudi koji su se okupili nastavili vikati ubij četnika. Govorio sam da sam sportaš, vaterpolist... Došla je policija i tek tad sam bio spašen", rekao je i zahvalio splitskoj policiji na pomoći.

(Sport.ba)