Zašto je EYOF 2019 jedna od najvećih pobjeda BiH od Dejtona do danas!

16. 02. 2019 - 17:46 | Ostali sportovi

Prema analizi Nezavisnog istraživačkog centra NICK, organizacija EYOF 2019, inače najvećeg sportskog natjecanja za mlade u Evropi, donijela Bosni i Hercegovini i Sarajevu niz političkih, ekonomskih, simboličnih i sportskih efekata čiji će se značaj pokazati tek u periodu koji predstoji.

Kao što je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je otvorio najveći sportski događaja od 1984. godine, poručio da su „EYOF organizirali ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu“, može se sasvim opravdano smatrati da je ovaj sportski spektakl jedan od najznačajnih uspjeha države Bosne i Hercegovine od Dejtonskog sporazuma do danas.

Naime, organizacija sportskog događaja koji se logistički i organizacijski u velikoj mjeri može porediti i sa „pravom“ olimpijadom, značajan je pokazatelj funkcionalnosti države, mogućnosti sinhroniziranog djelovanja različitih institucija na bazi zajedničkog interesa i želje za uspjehom, međunarodnom promocijom i privlačenjem turista i spotista.

Tim prije što je EYOF organiziran zajedničkim radom dvije gradske administracije. Nema nikakve sumnje da je tu glavni grad Bosne i Hercegovine značajno „povukao“, ali ta činjenica samo dodatno potvrđuje da ova zemlja ima kapacitet da i pod „dejtonskom ludačkom košuljom“ napravi događaj kojeg se ne bi postidjele ni mnogo bogatije i funkcionalnije države zapadne Evrope.

Potvrđivanje funkcionalnosti države i u ustavnom okviru koji nije idealan, koji omogućava opstrukcije, blokade i usporava razvoj, veliki je argument protiv onih koji upravo korištenjem tog ustavnog okvira žele pokazati da BiH nema budućnost, da sama ide ka raspadu, razdruživanju i nestanku.

Na Koševu se BiH pokazala življom i žilavijom nego što to mnogima izgleda kada čitaju izvještaje međunarodnih organizacija i izjave političara.

Svaki međunarodni uspjeh države, pa i EYOF na kojem će učestvovati više od 1.700 mladih sportista iz cijele Evrope, doprinos je očuvanju, odbrani i razvoju Bosne i Hercegovine.
Kada se stvari tako postave, onda je jasno da je i prisustvo cijelog državnog vrha, svih članova Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Milorada Dodika na otvorenju na Koševu, do sada neviđena prekretnica – u političkom smislu. Dodik jeste zasluženo izviždan na Koševu, zbog retorike, uvreda i omalovažavanja države posljednjih godina, ali je dobio i aplauz kada je govorio činjenice o uspjehu dva grada i države.

Integriranje Dodika u spektakl na Koševu ravno je, kako mnogi smatraju, simbolički njegovom dolasku na utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine u nogometu, a umornoj međunarodnoj zajednici pokazuje da tkivo koje povezuje sve narode i građane BiH, postoji, da se razvija i postaje čvršće uprkos stalnom negativnom utjecaju Beograda i Zagreba.

Dodik je, koliko god to izgledalo apsurdno u odnosu na njegove izjave i politiku, na Koševu govorio pod zastavom Bosne i Hercegovine, na stadionu gdje su reprezentativci BiH igrali prve historijske utakmice, gdje se utakmicom protiv UNPRFOR-a pružao otpor opsadi i agresiji i koji nosi ime jednog od najvećih sportista u historiji BiH Asima Ferhatovića Haseta.

Neki tvrde da je Dodik želio iskoristiti veliku međunarodnu pozornicu da bi RS učinio dodatno vidljivim – ali ako i jeste u tome nije uspio, jer je EYOF postao i međunarodna legitimacija Bosne i Hercegovine i njen trofej.

Sportskim riječnikom – možda Dodik ne navija za tim u kojem igra, ali je upravo za taj tim na Koševu postigao važan pogodak.

Čak je i sam EYOF, kao manifestacija za mlade sportiste, buduće svjetske šampione, dolaskom u Sarajevo stekao dodatnu afirmaciju, obzirom da pokazatelji o interesu govore da EYOF nikada do sada nije privukao ovakvu pažnju javnosti u svijetu.

Prvi put su o EYOF-u pisali i objavljivali svjetski mediji poput New York Timesa, Reutersa, AFP-a i mnogi drugi. To je simbolika Sarajeva, ali i veliki uspjeh gradonačelnika Abdulaha Skake i njegovog kolege iz Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića.

Vizija po kojoj EYOF organiziraju oni koji vole državu i vjera da će on biti pozitivan za sve pomogla je domaćinima ovog spektakla da prevaziđu ogromne izazove u organizaciji te uz velike napore naprave događaj za pamćenje. Nema nikakve dileme da oni imaju posebne personalne zasluge te da će to biti istinski valorizirano tek u vremenu koje dolazi.

Jednako tako, pozitivni ekonomski aspekti EYOF-a, nisu samo instant povećanje broja turista ili popunjeni smještajni kapaciteti tokom februara ili značajan broj angažiranih mladih stručnjaka i kompanija tokom organizacije, iako ni to nije zanemarljivo.

Pravi ekonomski efekti se mogu očekivati tek kada se hiljade mladih sportista, njihovih trenera i roditelja i rodbine vrate u svoje zemlje i prenesu pozitivne impresije sa olimpijskih ljepotica iz sarajevske čaršije i sa turističkih atrakcija.

Održavanje velikih sportskih natjecanja najbolji je način promocije turističkih potencijala, posebno za zimske sportove. Sarajevo će nakon EYOF-a, postati mnogo konkurentnije, poznatije i privlačnije za dolazak i boravak sportskih ekipa, ali i turističkih grupa iz zapadne Evrope.

Uspješna organizacija je veliki impuls samopouzdanja i iskustvo za mlade ljude koji su učestvovali u organizaciji. Nekoliko hiljada volontera i učesnika u ceremoniji otvaranja stekli su lijepa sjećanja u državi iz koje veliki broj mladih želi otići. EYOF je festival za mlade, a mladi iz cijele Evrope sada dolaze u BiH, uprkos trendu odlaska mladih iz naše zemlje. To su važne pozitivne poruke u vrijeme kada ih je jako malo u Bosni i Hercegovini, posebno u medijima.