ABA LIGA

OLIMPIJAKOS U ABA LIGI Da li je moguće?

17. 02. 2019 - 17:39 | Košarka

Direktor regionalne ABA lige Krešimir Novosel progovorio je o mogućnosti da Olimpijakos zaigra u ABA ligi.
Vijest da bi trostruki šampion Evrope mogao da se priključi ABA ligi odjeknula je u regionu tokom nedelje na izmaku.

Priča je pokrenuta nakon novog skandala u grčkoj košarci koji se dogodio u polufinalu kupa. Panatinaikos je prošao dalje iako je odigrano jedno poluvrijeme, a Olimpijakos je juče kažnjen oduzimanjem šest bodova zbog toga što ekipa nije izašla na teren u drugom poluvremenu.

Tako se pojavila spekulacija da bi Olimpijakos mogao da istupi iz grčke lige i da zatraži prijem u regionalnu ABA ligu. Tim povodom direktor ABA lige Krešimir Novosel govorio je za grčke medije.

aba-liga

"Da kažem prvo da nikakvih kontakata nije bilo, to tvrdim kategorički. Ni zvaničnih, ni nezvaničnih. Olimpijakos nikoga nije kontaktirao tim povodom", počeo je priču Novosel.

Gore rečeno ne znači da do zahtjeva ne može da dođe. Ukoliko bi Olimpijakos zatražio da se priključi ABA ligi, da li bi to bilo izvodljivo?

"ABA liga posjeduje statut koji su potpisali klubovi vlasnici kompanije koja organizuje takmičenje. Zbog toga klubovi koji ne dolaze sa prostora bivše Jugoslavije ne mogu da učestvuju u takmičenju. Ipak, ukoliko dobijemo zahtjev, postoji mogućnost da on bude stavljen na glasanje", objasnio je Novosel.

Svojevremeno su u ABA ligi igrali klubovi iz Izraela, Mađarske, Češke i Bugarske, ali ne od 2015. godine kada je formirana nova kompanija i promjenjena upravljačka struktura u ABA ligi.

"Govorimo hipotetički, jer nijedan 'strani' klub nije igrao u ABA ligi od 2015. godine. Na vlasnicima klubova je da odluče", poručio je Novosel.

Pored problema sa upravljačkom strukturom nameće se pitanje i kako bi Olimpijakos ušao odmah u ABA ligu, ako se zna da se plasman u to takmičenje ostvaruje kroz ABA 2 ligu.

"Postoje poteškoće za realizaciju te ideje, ali nije nemoguće. U ABA ligi postoji plan za narednu sezonu, imamo A i B ligu, i već se zna koji timovi ispadaju, a koji ulaze. Zbog toga bi dodavanje jednog kluba iziskivalo mnoge promejne", konstatovao je Novosel.

Direktor ABA lige ipak je zaključio da bi mnogi voljeli da velikan kakav je Olimpijakos zaigra na "Jadranu".

"Ko ne bi želeo Olimpijakos u ligi? Radi se o jednom od najpoznatijih i najjačih timova Evrope sa bogatom tradicijom. Vjerujem da bi svaka evropska liga prihvatila Olimpijakos kada bi postojao zahtjev da se priključi", zaključio je Krešimir Novosel.