FORMULA 1

LEDENI FINAC IZNENADIO SVE Raikkonen ne planira da se povuče iako je zagazio u 40.

11. 04. 2019 - 16:40 | Autosvijet

Finski vozač Formule jedan Kimi Raikkonen rekao je da mu ne nedostaje motivacija uprkos tome što će uskoro napuniti 40 godina.

"Nemam neku posebnu stvar koja me motiviše. Ovo je više postao hobi za mene, možda i više nego bilo šta drugo. To je vjerovatno razlog zašto mi je opet zabavno", rekao je Raikkonen uoči trke u Kini.

Raikkonen je debitovao u Formuli 1 2001. godine, a šest sezona kasnije postao je i šampion. Prije kraja ove sezone će napuniti 40 godina. Ove sezone vozi za Alfa Romeo.

Ferrari se umjesto njega odlučio za 21-godišnjeg Charlesa Leclerca, ali je Raikkonen osvojio bodove u prve dvije trke sezone, završivši kao osmi u Australiji i sedmi u Bahreinu.

"Uvijek se trudim da uradim najbolje što mogu. Nekim danima to ide bolje nego ostalim. Ali, tako je to. Motivacija nikada nije bila pitanje", kazao je Raikkonen.

Istakao je da nema poseban cilj ove sezone, a o penziji će, kako je naveo, razmišljati kada ne bude ostvarivao ono što očekuje od sebe.

Kimi Raikkonen je bio inspiracija mnogim mlađim vozačima, pa je tako Sergio Perez izjavio da se zainteresovao za taj sport dok je gledao Finca kada je bio veoma mlad.

Raikkonen u Formuli jedan ima 21 pobjedu.

Trka u Kini biće hiljadita u Formuli jedan.

Prvu trku ikada voženu u tom takmičenju, 13. maja 1950. godine, pobijedio je Giuseppe Farina sa Alfa Romeom.