INNSBRUCK

NOVI PODVIG SJAJNOG BH. BORCA IAKO JE BEZ IKAKVE PODRŠKE Edin Vučelj osvojio Svjetski kup WAKO kickboxinga

16. 04. 2019 - 09:48 | Borba >> Kick boks

U austrijskom gradu Innsbrucku je proteklog vikenda održan Svjetski kup WAKO kickboxinga "Austrian classics" na kojem je učešće uzelo čak 2.223 takmičara iz 39 zemalja. WAKO kickboxing je prošle godine dobio status olimpijskog sporta, a ove godine Svjetsko prvenstvo u tri discipline održava se u oktobru u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, dok se drugi dio Svjetskog prvenstva održava u Turskoj.

Na ovom prestižnom takmičenju je učešće uzeo i najbolji bosanskohercegovački seniorski kickboxer u tatami disciplinama, Edin Vučelj iz Bužima, koji je nastupio ispred sportske akademije "Respect" iz Sarajeva.

Vučelj je u četiri teške borbe zabilježio pobjede protiv predstavnika Italije, Mađarske i Austrije i tako došao do samog vrha u kategoriji do 84kg i po prvi put osvojio pojas "Austrian classics".

img-20190414-171330-1

Ovo je za Vučelja treći osvojen Svjetski kup u karijeri, a samo od početka ove godine uz ovaj trofej osvojio je Evropski i Balkanski kup. Ovim pobjedama i osvajanjem pojasa na jednom od najvećih takmičenja u svijetu WAKO kickboxinga Vučelj je još jednom pokazao da je apsolutni favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva krajem godine ukoliko za to stekne mogućnosti, a to su najprije finansijski uslovi, s obzirom da Vučelj očito još uvijek nije ozbiljno shvaćen i nema podršku sponzora te skromne pripreme i takmičenja najčešće finansira sam. 

"Nakon ove velike pobjede i osvojenog pojasa trebao bih zauzeti treće mjesto na Svjetskoj WAKO kickboxing rank ljestvici, odmah iza aktuelnih evropskih i svjetskih šampiona iz Slovenije i Hrvatske. Do kraja polusezone i ljetne pauze ostaju mi još dva svjetska kupa u Budimpešti i Riminiju za koje ne sumnjam da ću ih ponovo osvojiti ukoliko budem imao priliku da se takmičim. Ukoliko bih došao do pobjeda na ova dva naredna takmičenja zauzeo bih prvo mjesto na svjetskoj rank ljestvici, a potvrdu najboljeg i zvaničnu titulu svjetskog prvaka napadao bi na Svjetskom prvenstvu krajem godine", kazao je za Sport.ba Edin Vučelj koji je inače i oficir OS BiH.

(Sport.ba)