RUKOMET JE MOJA BUDUĆNOST

TURNIR U BUGOJNU Sjajan otpor BiH Sloveniji

19. 04. 2019 - 07:18 | Ostali sportovi

Utakmicom između selekcija Srbije i Švicarske (28:24) danas je u dvorani Kulturno-sportskog centra u Bugojnu počeo četverodnevni 7. međunarodni omladinski turnir „Rukomet je moja budućnost“. 

Turnir se igra pod pokroviteljstvom Rukometne Federacije Katara i u tehničkoj organizaciji muškog rukometnog kluba „Iskra“ Bugojno . Osam ekipa je raspoređeno u dvije grupe. 

U „A“ grupi su : Njemačka, Srbija, Švicarska i Sjeverna Makedonija, dok su u grupi „B“ : Slovenija, Poljska, Katar i Bosna i Hercegovina. 

Epitet utakmice dana zaslužio je susret BH juniora i selekcije Slovenije. Naše nade su pružile odličan otpor favoriziranim Slovencima. Prvih 30 minuta Slovenija je riješila u svoju korist sa 18:14. U drugom poluvremenu BiH je do izjednačenja stigla u 41. minuti 19:19, da bi dvije minute kasnije izabranici Bojana Unčanina prešli i u vodstvo 21:20, međutim za pobjedu je nedostajalo malo više mirnoće u finišu ovog odličnog susreta. 

Iskusniji Slovenci su na kraju slavili, ali mnogo teže od očekivanog. Kod BiH Edin Klis je postigao šest golova, pet je dodao Milan Vukšić, a po četiri Nedim Hadžić i Gabrijel Mišetić. Kod Slovenije sa devet golova najefikasniji je bio Tadej Kjlun. Šest golova je dodao Teo Jezernik.

U grupi „A“ Njemačka je savladala Sjevernu Makedoniju 28:24 (15:16), dok je Makedonija savladala Srbiju sa 35 :26 (16: 7).U istoj grupi Njemačka je savladala Švicarsku 31:24. U grupi „B“ Poljska je uvjerljivo savladala Katar sa 37:14 (18:6).

Kvalifikacione utakmice na rasporedu su danas i sutra, četvrtfinalni susreti u subotu, a za plasman u nedjelju.Sutra se sastaju : BiH – Poljska, Katar – Slovenija, Švicarska – Makedonija, Njemačka – Srbija, Slovenija – Poljska i BiH – Katar.

Finalna utakmica na rasporedu je u nedjelju u 17 sati, nakon čega će biti održana i dodjela nagrada najboljim ekipama i ceremonija zatvaranja turnira.