BILLY MCNEILL

Umro legendarni kapiten Celtica 'Hrabro se borio do kraja'

23. 04. 2019 - 12:41 | Vremeplov

Legendarni fudbaler Celtica Billy McNeill, prvi Britanac koji je kao kapiten podigao trofej Evropskog kupa, umro je u 79. godini, potvrdila je danas njegova porodica. McNeill je umro u ponedjeljak uveče okružen porodicom, prenijeli su britanski mediji.

"On se hrabro borio do kraja, pokazivao je snagu i jačinu kao i uvijek", navodi se u saopštenju porodice. On je od 2010. godine patio od demencije, a poslednjih godina života nije mogao da priča.

McNeill je predvodio Celtic 1967. godine u pobjedi protiv Intera od 2:1 u Lisabonu, kada je Celtic postao evropski prvak. Kao kapiten osvojio je devet uzastopnih šampionskih titula, sedam trofeja u Kupu Škotske i šest Liga kupova.

Odigrao je skoro 800 utakmica za klub iz Glasgowa i postigao 38 golova.

U dva mandata je kao trener predvodio Celtic i tada je osvojio četiri titule i četiri Kupa. Također, bio je trener Manchester Cityja i Aston Ville.

Za reprezentaciju Škotske odigrao je 29 utakmica i postigao tri gola. 

McNiell je za zasluge 1974. godine odlikovan kraljičinim ordenom MBE, a član je Škotske sportske kuće slavnih i Kuće slavnih škotskog fudbala. Navijači su ga 2002. godine izabrali za najboljeg kapitena Celtica.

On je 2009. godine postao ambasador kluba, a šest godina kasnije dobio je bronzanu statuu postavljenu ispred stadiona Celtica, kao počast za veliki uspjeh ostvaren u Lisabonu.