SNOOKER

NEVJEROVATNO: Roonie O'Sullivan pretrpio najveći poraz u svojoj karijeri, AMATER GA IZBACIO NA SVJETSKOM PRVENSTVU

23. 04. 2019 - 16:09 | Ostali sportovi

Čudesna priča 23-godišnjeg Jamesa Cahilla se nastavlja. Mladić za kojeg su čuli rijetki i među iskonskim ljubiteljima snookera prije par dana postao je prvi igrač amater kojem se "za štapom i kuglama" uspijelo plasirati u glavni dio Svjetskog prvenstva. I kao da to, samo po sebi, nije bilo dovoljno pa je Cahill odmah u prvom krugu, prvoj fazi eliminacije, uspio pobjediti i petorostrukog svjetskog prvaka Rooniea O'Sullivana.

Da bi smo Vam približili veličinu ovog podviga, poslužit ćemo se i kladioničarskim primjerima i retorikom. Mladi Englez je u kvalifikacije za plasman u glavni dio Svjetskog prvenstva "ušao" kao igrač bez službenog rankinga. Prvu rundu kvalifikacija otvorio je kao izrazit outsider ( tečajevi na njegov prolaz u naredni krug penjali su se i do 3,0) protiv službeno 55-og igrača svijeta Higginsona. U istim uvjetima, dakle sa šansama koje su mjerene tečejavima između 2,7 i 3,0, Cahill je ušao i u drugo kvalifkicijsko kolo te pobjedio Michela Holta, čovjeka kraj čijeg je imena i prezimena stajao broj 42 sa svjetske rang ljestivce.

02

I nakon što je ušao u „službeni dio „ turnira – Jamesove šanse naprimjer za osvajanje naslova prvaka prikazivane su tečajevima koji se išli i do 750. Na samom, pak, formiranju tržišta, za pobjedu amatera Cahilla protiv prvog svjetskog štapa i najvećeg favorita za osvajanje šestog naslova pravka – Ronniea O'Sullivaan nuđeni su koeficijenti u rasponu od 10.00 pa sve do 23,0. Cahill je izvedbama u kvalifikacijama skrenuo pozornost na sebe pa je satima prije početka ovog dvoboja, ipak postala uočljiva tendencija smanijvanja tečajeva na pobjedu kvalifikanta. Tako je pred sam početak meča, Cahillova pobjeda dosezala tečaj 11,0.

03

A tamo , s druge strane stola, čekao ga je Rocket Ronnie. Čovjek koji iza sebe ima pet naslova svjetskog prvaka, ali ne samo trofeje već i možda jednu od najboljih sezona. O'Sullivan je skoro pa nezaustavljiv bio ove sezone. Osvojio naslove na sedam od deset najjačih turnira te izgubio samo dva finala i u cijeloj setzoni samo od četvorice igrača. Jasno da je na ovo SP stigao kao prvi favorit za osvajanje još jednog naslova.

01

Početak meča i nije nagovještavao ovakav rasplet. Istina O'Sullivan nije bio pretjerano uvjerljiv, mučio se, Cahill je držao priključak čak i na odmor nakon prve sesije otišao sa vodstvom 5-4. Ponudio je Ronnie protivinku i vodstvo od 8-5, no nakon izjednačenja na 8-8 , cjelokupna javnost očekivala je kako će Rocket samo privesti, u dva zadnja frama, meč kraju.

Na koncu je amater Cahill bio taj koji je dočekao i iskoristio prvu prigodu i kiks možda i najboljeg igrača svijeta svih vremena te ispisao najveće iznenađenje u povijesti ovog sporta. Za sve Vas kojima je i dalje omjer ovakvog iznenađenja u nekoj mjeri nejasan, objasnimo ga i ovakvim poređenjem. Pobjeda Cahilla protiv O'Sullivana – ravna je ispadanju naprimjer svjetskih nogometnih prvaka Francuza , u nekom nokaut sustavu, od reprezentacije Libanona. Istina, nije ovo poput Leicesterove priče i osvajanja naslova Premier lige, ali ne možemo ni reći da ne ide u tom pravcu.

(Sport.ba)