STRASTI SE NE SMIRUJU

Krešimir Novosel o zahtjevu Budućnosti: Nerealno poništenje serije

25. 04. 2019 - 08:39 | Košarka

Košarkaški klub Budućnost zatražio je poništenje finalne serije ABA lige koju su izgubili od Crvene zvezde, ali Krešimir Novosel, direktor regionalne lige, kaže da nije realno da se to i desi.

Zvezda je slavila 3:2 u seriji, nesporskih dešavanja je bilo i u Podgorici i u Beogradu (uvrede, bacanje predmeta ka igračima, ulazak navijača na teren...), a posljednja, peta, utakmica u Beogradu je kasnila sat jer su se košarkaši Budućnosti povukli sa zagrijavanja jer su gađani upaljačima, stolicom...

"Snimci prije početka i tokom posljednje finalne utakmice jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Budućnost nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice. KK Budućnost će se obratiti Skupštini, odnosno klubovima koji su članovi i vlasnici ABA lige, s jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi", navedeno je u saopštenju nakon vanredne sjednice Upravnog odbora Budućnosti, održane u utorak, dan nakon pete utakmice.

"Oni mogu da traže šta žele, ali znaju se propozicije i bio bi presedan da se poništi serija. Nije realno da se to desi, ali ja, kao direktor, ne odlučujem o tome. Oni će, kako sam vidio, zahtjev uputiti Skupštini", rekao je Novosel za "Nezavisne".

Zbog nekolicine "navijača" bačena je mrlja na dobru sezonu i dobru košarku prikazanu u ABA ligi.

"Sve to što se desilo je bilo ružno i neafirmativno za ligu, za košarku i sport i takve scene se ne smiju ponoviti. Treba nešto poduzeti da se to ne bi dešavalo, a Crvena zvezda i Budućnosti bi trebalo, ako je moguće, da poboljšaju odnose", rekao je Novosel, a na pitanje da li je moguće oštrijim kaznama riješiti problem odgovorio:

"Tijekom plej-ofa je izrečeno 100.000 eura kazni, očito novčane kazne nisu popravile situaciju. Disciplinski sudija treba da donese odluke, odrediće adekvatne kazne, a ako bude trebalo još neke odluke donositi donijeće ih Skupština."

Sjednica Skupštine bi trebalo da bude održana 14. maja. Iz Budućnosti su ponovili da su se vratili na teren jer su čelnici lige rekli da će, ako to ne učine za pet minuta, utakmica biti registrovana službenim rezultatom za Zvezdu i da će Budućnost biti oštro kažnjena.

Saopštenje Budućnosti prokomentarisao je i Nebojša Čović, predsjednik KK Crvena zvezda.

"Treba da ih je sramota onog saopštenja. Izgleda da je ABA regularna samo kada je Budućnost prva. U Beogradu nikakvog fizičkog kontakta nije bilo, čak ni gađanja ni sudija ni igrača. Ono što se desilo na početku desilo se tri minuta i to niko ne spori, bilo je pokušaja da se prekine, da se ne igra… Vrlo prosto sam rekao da postupe po propozicijama. Budućnost je zahtevala pražnjenje hale, ja sam rekao: 'Pa dobro, da se isprazni, ali će se igrati odmah', a oni su hteli da igraju za dva dana", rekao je Čović, gostujući na TV Happy.