NBA

NIKOLA JOKIĆ ISPISAO HISTORIJU Čudestan nastup srpskog košarkaša u NBA

26. 04. 2019 - 08:17 | Košarka

San Antonio i Denver igrat će sedmu utakmicu serije prvog kruga doigravanja. Spursi su noćas slavili 120:103 i izjednačili su na 3:3.

Serija će se zaključiti u subotu kada će Denver posljednji put u ovoj seriji braniti domaći teren gdje su bili najbolji u regularnoj sezoni (34-7). Pobjednik dvoboja će u konferencijskom polufinalu igrati protiv Portlanda. Nuggetsi prolaz u drugi krug doigravanja čekaju punih deset godina.

Spursi su u prvoj četvrtini šuterski briljirali i stvarali su prednost, dok su Nuggetsi odgovarali preko Nikole Jokića. Srpski centar odigrao je možda i najbolju utakmicu u karijeri i jednu od najboljih u historiji franšize. Jokić je utakmicu završio s 43 poena, što je novi rekord Denvera u utakmicama play-offa, dodao je 12 skokova i upisao je devet asistencija. Ipak, sve to nije bilo dovoljno jer je Jokić doslovce sam igrao protiv raspoloženih Spursa.

Srpski centar je već nakon prve dvije četvrtine bio na korak do triple-doublea. U tom je periodu imao 16 koševa, osam skokova i sedam asistencija. Već tada je bilo jasno da će srušiti lični play-off rekord od 29 poena, što je i dokazao s čak 17 poena u trećoj četvrtini. Denver se tada približio na svega tri poena zaostatka, Jokić je otišao na klupu uhvatiti zraka, a tada su Spursi dodali gas i razbili protivnika.

Dvojac koji je najzaslužniji za slavlje Spursa jest i onaj najvažniji, LaMarcus Aldridge s 26 koševa i deset skokova te DeMar DeRozan s poenom manje, a dodao je po sedam skokova i asistencija, napokon su istovremeno odigrali izvrsnu utakmicu.

Nikola Jokić s 43 poena postao je srpski rekorder u NBA ligi. Nitko od srpskih košarkaša u historiji nije zabio više na parketima najjače lige svijeta. Jokić je srušio Peđu Stojakovića koji je ubacio 42 poena za Sacramento. Također, Jokić je od noćas tek četvrti košarkaš koji je u play-off utakmici imao učinak od barem 43 poena, 12 skokova i devet asistencija. Ostala trojica su Charles Barkley, Magic Johnson i Oscar Robertson.

 

(Sport.ba)