ENGLESKA

NEVJEROVATNE BROJKE Manchester City pod palicom Pepa Guardiole melje sve pred sobom

26. 04. 2019 - 09:34 | Fudbal

Pred nama je sama završnica vjerovatno najneizvjesnije trke u historiji Premiershipa. Branitelj naslova i vodeća ekipa lige, Manchester City, i Liverpool cijelu sezonu vode mrtvu trku. U jednom je trenutku prvi Liverpool, u drugom City. Do kraja je još tri kola, a City ima bod više od Redsa. Ekipa Pepa Guardiole ima 89 bodova, Liverpool 88.

Premda je u igri još devet bodova, teško je vjerovati da se City, koji gazi sve pred sobom u Engleskoj, može poskliznuti protiv Burnleyja, Leicestera i Brightona. Kloppova ekipa do kraja ima igrati protiv Huddersfielda, Newcastlea i Wolverhamptona. U nekim ranijim sezonama puno manje bodova od zalihe koju sad ima Liverpool bilo bi dovoljno za titulu prvaka, a sad je moguće da Liverpool osvoji 97 bodova i ostane praznih ruku. Podsjetimo, Liverpool čeka na naslov prvaka punih 29 godina.


Velika prednost Cityju je i činjenica da za razliku od Redsa, koje u polufinalu Lige prvaka čekaju Messi i društvo, nemaju više obaveza u Europi i mogu se fokusirati isključivo na Premiership. A tamo dominiraju i gaze sve pred sobom.

Koliko veliki rezultat je ostvario stroj Pepa Guardiole, dovoljno govori i ovaj podatak.

Naime, Manchester City je u zadnjih 16 kola osvojio 45 bodova. To je više nego West Ham, Crystal Palace, Newcastle, Bournemouth, Burnley, Southampton, Brighton, Cardiff, Fulham i Huddersfield u cijeloj sezoni.

Kako stvari stoje, navijači Liverpoola morat će i 30. godinu zaredom gledati kako netko drugi podiže trofej prvaka. City ne namjerava stati.

Rezultati by SofaScore

(Sport.ba)