Tata je Jokiću rekao da će da igra košarku, a on je počeo da plače

12. 05. 2019 - 14:25 | Košarka

Nikola Jokić je danas MVP kandidat. Ima velike šanse da bude u prvoj petorci u NBA ligi, što bi značilo i da je Jokić trenutno najbolji centar na svijetu.

Večerašnja, sedma utakmica polufinala Zapadne konferencije, ako Denver pobedi Portland na domaćem terenu, svakako će povećati Jokićeve šanse u MVP glasanju. U svakom slučaju, ovo je tek prvi korak u velikoj karijeri.

A kada je bio dječak, to je bilo daleko od snova koje je sanjao.

Kao dječak Nikola Jokic je volio konje. I volio je da se igra. I danas voli konje i da se igra. Samo što je danas jedan od najboljih košarkaša svijeta. I dalje se igra.

Mladi Somborac, rođen 1995. godine, počeo je da (se) igra na lokalnom terenu Jame. A onda mu je otac rekao da proba da trenira košarku.

“Kad mi je to rekao, počeo sam da plačem”, rekao je u Jokić u jednoj ispovijesti koju je zabilježio novinar Sport kluba Darko Plavišić.

“Nisam želio da treniram. Imao sam 10 godina i sve mi je bilo čudno, malo sam se i plašio. Poslije prvih treninga vidio sam da mogu da igram, imao sam i dobre saigrače, svidjelo mi se”, rekao je.

Imao je na početku problem sa trenerima, ali se polako privikao na, koliko toliko, sistemski rad. Otišao je u KK Sombor i tamo proveo tri godine.

A onda je došla mladalačka kriza. Četiri mjeseca uopšte nije trenirao. Nije ni igrao.

“U tom periodu su konji postali veoma važni u mom životu. Postepeno sam ulazio u taj svijet, prvo sam čistio štalu, a kasnije sam sjeo u sulke da vozim”, pričao je Jokić.

A košarci se mladi Nikola vraća kada je vidio da su njegovi dotadašnji saigrači počeli da treniraju na hipodromu, pa je i on počeo da trči sa njima.

Ponovo se zainteresovao za košarku. Postao je prvak Vojvodine sa Somborcima. Trener KK Vojvodina ga, preko Nikolinog brata, dovodi u Novi Sad, da tamo upiše školu i da igram za Vojvodinu.

Bila je to prilika za novu krizu. Nije mu se dopalo da ide od kuće. Ali, uspjeli su da ga nagovore. Već posle nekoliko utakmica kontaktiraju ga ljudi iz Mege. Na polusezoni prelazi u Megu, gdje su ga priključili prvom timu.

A ostalo je već historija…