KAKVI IGRAČI

KOŠARKAŠKA PLANETA SE PITA Da li bi sadašnji ex-Yu tim snova pobijedio američki “Drem Team”? BILO BI IZUZETNO NAPETO

27. 05. 2019 - 09:09 | Vremeplov

Oni malo stariji koji pamte bivšu socijalističku državu Jugoslaviju, pamte je i po velikim sportskim uspjesima. Naravno košarka je jedan od neizostavnih sportova u kojima je reprezentacija bivše države bila u samom svjetskom vrhu i generacije svakako pamte našu legendu Mirzu Delibašića i njegove bravure na parketu.

Ali, ono što se mnogi pitaju jeste kako bi izgledala reprezentacija Jugoslavije da je bivša država opstala. Na izmaku prošle godine svjedočili smo jugoslovenskom finalu evropskog prvenstva između Slovenije i Srbije u kojoj je ekipa predvođena Goranom Dragićem i Lukom Dončićem nadigrala "Orlove" Saleta Đorđevića.

Iako je Srbija igrala bez svoje prve zvijezde, igrača Denvera Nikole Jokića i bez mozga ekipe Miloša Teodosića, "Orlovi" su ipak uspjeli stići do finala. Utakmica finala pokazala je da je prostor bivše Jugoslavije pun raskošnog talenta, koji samo čeka da bude otkriven.

44

Momci s prostora bivše Jugoslavije imali su većinom blistavu sezonu na NBA parketima, a mnogi se s pravom pitaju da li bi ovakav tim mogao pobijediti sadašnji američki "Dream Team"?

Evropski košarkaški magazin “Court side”, koji je registrovan u Holandiji, a čiji internet sajt pokriva igru pod obručima širom planete, nedavno je analizirao kako bi izgledao idealni sastav nekadašnje Jugoslavije. Ovaj magazin je svoje čitaoce, između ostalog, upozanao i s posljedicama raspada SFRJ po košarku. A onda, pitajući se koliko bi bila dobra “sadašnja reprezentacija Jugoslavija”, da takva država postoji i da su aktuelni asovi u prilici da budu u istom timu, uslijedilo je i neminovno pitanje - da li bi takvi “plavi” pobijedili Amerikance?

4

“U napetom meču, jednom okršaju na neutralnom terenu, hipotetčki susret ponovo ujedinjenog tima Jugoslavije iz 2019. i reprezentacije Amerike donio bi ogroman broj talenata na teren. Četiri četvrtine dinamčkog dokazivanja, individualnih bravura, sjajnog atleticizma, duela ‘1 na 1', bili bi za uživanje publike.

Zamislite ovakav sastav Jugoslavije: sjajni rookie Luka Dončić i Nikola Jokić iz Denvera bi sigurno bili oni koji sve pokreću. A ko još? U obzir bi došle njihove NBA kolege kao što su Jusuf Nurkić, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Nikola Mirotić, Nikola Vučević, Goran Dragić, Milos Teodosić (u međuvremenu napustio Clipperse), Boban Marjanović, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, ali i momci koji su u Evropi, poput Vladimira Micova, Nemanje Nedovića ili Miroslava Raduljice, koji je u kineskoj ligi. Impresivan je to sastav."

sloveniaMi smo se odlučili i sastavili idealni tim Jugoslavije pa procijenite sami koliko bi ovi momci mogli...

Plejmejker- Goran Dragić (Slovenija)

goran-dragic-miamiGoran je jedan od igrača kojeg komentatori i analitičari u SAD zovu plejom starog kova. Svestrani plej koji može da šuta i za tri poena, da napadne koš i da vodi ekipu na terenu, što je i pokazao na NBA parketu, gdje mu je povjerena uloga lidera na terenu Miami Heat. Goran je s našim sljedećim igračem predvodio svoju reprezentaciju do evropskog zlata.

Bek šuter - Luka Dončić (Slovenija)

doncic1Luka Dončić je sigurno igrač koji dolazi, i u tome se slažu svi, od komentatora do navijača. S 19 godina osvojio je sve što se moglo osvojiti, predvodio je Real Madrid do evropske titule gdje je ušao u najbolju petorku lige, a i osvojio je titulu najboljeg igrača Eurolige. Sa Slovenijom je osvojio i Europsko prvenstvo u košarci, a šlag na vrhu bila je svakako noć drafta gdje je izabran od strane Atlante i odmah trejdovan u Dallas, gdje sada predstavlja glavni kotač svoje ekipe.

Krilo - Bojan Bogdanović (Hrvatska)

bojanbogdanovicRođeni Mostarac koji igra u Indijani, Bojan je sigurno prvi igrač koji bi vam pao na pamet na ovoj poziciji. Predvodnik i kapiten hrvatske reprezentacije, Bojan se ispočetka prvo tražio u NBA ligi, prvo u Brooklyn Netsima gdje je igrao s našim Mirzom Teletovićem. Putevi trejda odveli su ga u Indijanu koja je prošle sezone u plejofu držala Cleveland predvođen Lebronom Jamesom do sedme utakmice, a jedan od zaslužnijih igrača bio je svakako i Bogdan.

Krilni centar - Nikola Jokić (Srbija)

jokicIako bi više odgovarao na poziciji centra, Nikola Jokić je bolji šuter za tri poena od našeg Jusufa Nurkića. Također, Nikoli više odgovara brža igra i kretnja nego Nurkiću. Nikola je iz beogradskolg Megaleksa otišao u NBA i osvojio je za samo jednu sezonu svojim pasovima i čitanjem igre. Ove sezone Denver je bio odličan na Zapadu dok ih nije eliminisao Portland, a njihov igrač broj jedan je svakako Nikola Jokić.

Centar - Jusuf Nurkić (Bosna i Hercegovina)

nurkicBosanska zvijer brani čast naše države u zamišljenoj reprezentaciji Jugoslavije. Šta reći o Jusufu Nurkiću, osim da je izvrstan centar s odličnim čitanjem pik end rol igre i odličan šuter s niskog posta, a i odličan igrač pod košem. Dobro je se snašao u Portlandu, koji se u velikim utakmicama upravo oslanja na našeg centra,a i naš Jusuf se znao odužiti za to povjerenje. Šteta samo za neugodnu povredu koja će ga odvojiti vjerovatno od terena i na početku sljedeće sezone.

Prva zamjena - Miloš Teodosić (Srbija)

teodosicMiloš Teodosić jednostavno je prekasno otišao u NBA ligu. On je svoju karijeru i slavu gradio u Evropi igrajući za moskovski CSKA, da bi prošle godine otišao u LA Clipperse koji su u njemu vidjeli zamjenu za Chris Paula koji je otišao u Houston. Mnogi će sigurno žaliti za neosvojenim titulama evropskog prvenstva, a ne treba zabiraviti ni svjetsko prvenstvo gdje je Miloš predvodio "Orlove" do finala gdje su poraženi od neprikosnovenih Amerikanaca. Trenutno je bez kluba, ali sigurno ne zadugo...

Osim Teodosića, tu su svakako i Bogdan Boganović, Dario Šarić, Nikola Vučević, Ivica Zubac, Mario Hezonja, Nemanja Bjelica, Bojan Marjanović, naravno uz evropska pojačanja poput Vladimira Micova i Nemanje Nedovića. Tu bi se mogao svrstati i Nihad Đedović, dok u obzir dolazi i Džanan Musa koji je tek pred blistavom karijerom.

bogdan-bodganovic

saric

vucevic

Za trenera ove ekipe izabrali smo nikog drugog do najuspješnijeg trenera s ovih prostora, Željka Obradovića, koji je s pet klubova osvajao titulu najboljeg u Evropi. 

zeljko-obradovic

Sigurni smo da bi se ovakva reprezentacija mogla suprotstaviti i najboljim selekcijama svijeta. Pitanje je samo da li bi bila zaista konkurentna ekipi u kojoj bi bili recimo Steph Curry, Kevin Durant, LeBron James i ostatak američke družine?! Odgovor nažalost nikad nećemo saznati...

(Sport.ba)