PUT POSRNULOG ŠAMPIONA Postavljao je cigle, završio u zatvoru, a onda postao apsolutni vladar ringa! Sve do sinoć...

02. 06. 2019 - 19:32 | Borba >> Boks

Pred 80.000 ljubitelja boksa na Webleyju posljednjeg dana marta 2018. je Anthony Joshua odbranio je IBF, IBO i WBA titule protiv izazivača Josepha Parkera, te mu i oduzeo WBO pojas. Nakon 12 rundi suci su jednoglasno odlučili da je pobjednik britanski bokser, kojeg je ipak domaća publika ispratila salvom zvižduka. Naime, nije to bilo neko uvjerljivo izdanje... Interesantno da je ovo Joshui po prvi put u karijeri da je slavio sudijskom odlukom, jer je do sada svaki put slavio nakon nokauta. Ujedno je Parker upisao prvi poraz u karijeri. 

joshua-parker

Malo ko zna da je Anthony Joshua imao poprilično težak put ka samom vrhu, kao skoro svi bokseri, ali na kraju je uspio da dođe na vrh. Rođen je 15. oktobra 1989. godine u Watfordu, a njegovo porijeklo je iz Nigerije gdje je ovaj bokser proveo svojih prvih sedam godina života.

joshua

Međutim, nakon toga vratio se u Englesku i u svojim ranim godinama je pokazivao ljubav prema sportu, posebno fudbalu i atletici. Bio je najbrži u svojoj školi na 100 metara gdje je nekoliko godina držao rekord. Ipak, ključni trenutak u njegovom životu desio se kada je imao 18 godina i odlučio da se bavi boksom. Na to ga je nagovorio njegov rođak s kojim je često radio na gradilištima, a bio je zadužen za postavljanje cigli. Njegova ljubav prema boksu je pobijedila iako je prethodnih godina imao velikih problema sa zakonom, te je neko vrijeme proveo i u zatvoru.

joshua

Joshua je često učestvovao u uličnim tučama zbog kojih je 2009. godine dobio uslovnu kaznu zatvora. Međutim, najteži trenutak desio se početkom 2011. godine kada ga je zaustavila policija zbog brze vožnje, a u autu su mu pronašli marihuanu. Joshua je tada proživljavao veoma teške trenutke jer je suspendovan iz bokserskog tima i "nagrađen" je s 12 mjeseci uslovne kazne.

joshua

No, danas ponosno govori da mu je upravo taj trenutak pomogao da shvati da je vrijeme da se uozbolji i počne misliti samo na boks. Da se uozbiljio vidjelo se već naredne godine kada je na Olimpijskim igrama u Londonu (2012. godine) osvojio zlatnu medalju i tada je počeo njegov put. Vrijedno je trenirao i dočekao je trenutak da uđe u ring s legendarnim Vladimirom Kličkom, kojeg je u aprilu 2017. godine i poslao u penziju. Joshua je pokazao svima da ima hrabro srce u sebi i da istinski voli ovaj sport.

joshua3

Svi su smatrali da je nepobjediv, sve do sinoć i pojave simpatičnog bucka u liku Andy Ruiza...

ruiz

ruiz-2

(Sport.ba)