PRIJEDOR

Bokserska braća Janjanini: 100 puta na vrhu, 100 puta na dnu, ali nismo odustali

04. 06. 2019 - 10:00 | Borba >> Boks

Kada je otac Dražana Janjanina prvi put kao osmogodišnjaka odveo na trening boksa, nije mogao ni da zamisli da će jednog dana njegova tri sina biti uspješni bokseri. Braća Janjanini, Dražan, Slađan i Miloš, ističu da su ponosni na sve svoje borbe, ali i da u ovom sportu mogu još mnogo toga da pruže.

"Nakon što sam prvi put stavio rukavice na ruke, shvatio sam da će boks da bude moj život. To je jedino što znam i želim da radim. Roditelji kao roditelji, uvijek su izražavali brigu, jer realno, ko želi da gleda kako mu 'udaraju' dijete. Ja sam prvi počeo sa boksom, a kada su u taj sport uplivala i braća, tada su već shvatili da je to sport koji odlikuje našu porodicu. Nakon niza uspjeha nisu imali potrebe da nas usmjeravaju u drugi sport", prisjetio se Dražan, koji se boksom bavi 21 godinu, i dodaje:

"Naše karijere su imale i uspone i padove. Kada se osvrnemo, sa osmijehom možemo da kažemo da smo ponosni na sve naše pobjede, a još više na poraze, koji su nas naučili mnogo važnijim lekcijama u životu."

Bokseri iz Prijedora su nanizali dosta uspjeha. Dražan je petostruki prvak BiH u olimpijskom boksu, dva puta je proglašavan za borca sa najboljom tehnikom u svojoj državi, a na 50 profesionalnih mečeva zabilježio je 21 trijumf (19 nokautom).

"Kao velike uspjehe u profesionalnoj karijeri izdvojio bih i borbe u kojima sam ukrštao rukavice sa svjetskim borcima kao što su Aleksander Dimitrenko, Tervel Pulev, Ferit Keta, Šokran Parvani, Derek Čisora...", kaže Dražan za "Nezavisne" i o borbi sa legendarnim Čisorom u Švedskoj dodaje:

"Borba sa Čisorom je prilika kakva se pruža jednom u životu. Borbenošću, snagom, upornošću, ali i voljom zaslužio sam da stanem ispred ovog 'giganta' od dva metra i 130 kilograma. Čisora  je osvojio sve što je mogao, rangiran kao četvrti najbolji borac na svjetskoj listi, višestruki prvak svijeta... Kada se osvrnem na tu borbu, mogu samo reći da sam ponosan što sam dospio u vrh svjetskog boksa i borio se sa čovjekom koji se tukao sa Vladimirom Kličkom i mnogim drugima. Tada sam vidio da u stvari vrijedim, a takvu borbu ponovo bih prihvatio bez razmišljanja."

Slađan (29) se boksom bavi 15 godina. Kratko se zadržao u amaterskom boksu, u kojem izdvaja kao najveći uspjeh osvajanje državnog prvenstva u olimpijskom boksu, nakon čega je uslijedila profesionalna karijera. Do sada je zabilježio 31 profesionalni meč i 27 pobjeda (20 nokautom), a posljednju je ostvario u Najrobiju.

"Karijeru sam gradio na četiri kontinenta i donosio pobjede iz Amerike, Afrike, Azije i Evrope. Godine 2015. sam osvojio titulu interkontinentalnog prvaka u WBF verziji, pobjedom domaćeg borca u Africi i time sam proglašen 'afričkim kraljem'. Jedan od moja četiri poraza je bio od velikog Stivena Batlera, u Kanadi, gdje sam se borio za IBF. Nekoliko godina nakon toga, u decembru 2018. sam zabilježio trijumf nad Siarheihem Huliakevičem, ozbiljnim i opasnim borcem iz Bjelorusije koji je imao skor od 44 pobjede i samo tri poraza. Ovim trijumfom sam postao UBF svjetski šampion, nokautom u četvrtoj rundi, ali ovo je za mene samo početak i planiram još mnogo toga da postignem u karijeri", kaže Slađan, koji se, kako kaže, sprema za veliku borbu u Berlinu.

Miloš, koji je u bokserske vode uplovio prije 15 godina kao desetogodišnjak, u amaterskoj karijeri je imao više od 100 mečeva. Bio je višestruki juniorski i seniorski prvak BiH u lakoj kategoriji, a u profesionalnoj karijeri je upisao 30 borbi od čega je zabilježio 20 trijumfa, 16 nokautom.

"Ponosan sam na borbe za WBU titulu svjetskog prvaka kao i za GBU titulu evropskog prvaka. Osjećam da je ovo za mene samo početak, još sam mlad i smatram da mogu da postignem još mnogo toga", ističe Miloš, koji se priprema za meč u Udinama početkom juna.

Dražan ističe da nije lako biti šampion.

"Kao u svakom sportu, trud i rad su presudni. Ali, talent ne vrijedi ako se ne održava treningom. Jakom voljom i željom do titule svjetskog šampiona se može doći, ali samo ako cijeli život posvetite boksu", kaže Dražan i dodaje:

"Miloš, Slađan i ja se cijeli život borimo da nešto stvorimo, 100 puta smo bili na vrhu, 100 puta na dnu, ali nikada nismo odustajali. Iz poraza smo naučili da dosta puta u životu ne dobijete ono što zaslužujete te smo važne životne lekcije naučili baš kroz sport. Smatramo da uvijek možemo bolje i da ćemo da postignemo još veće rezultate. Nadamo se i velikim rezultatima poput titula svjetskih šampiona kako bi naša porodica Janjanin ostala upamćena kao porodica boraca, jer kako Njegoš kaže: 'Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi'."

Škola boksa "Tim Janjanin"

Braća Janjanin imaju i školu boksa "Tim Janjanin", koja je otvorena u februaru 2018. Imaju skoro 60 članova, među kojima je desetak djevojaka.

"Za veoma kratak period uspjeli smo kao klub da izborimo veoma dobru poziciju u Prvoj ligi RS. Svaki naš član je naša pobjeda i svakome se pruža pažnja, a tu je i uzajamno poštovanje. Jedno dijete više u sali je jedno dijete manje na ulici. Usmjeravamo djecu na pravi sportski put kako bismo ih odmakli od 'bolesti' savremenog društva. Svaki naš član je naš šampion te smatram da uz veliki trud i rad možemo da stvorimo buduće svjetske šampione", rekao je Dražan Janjanin.