ROLAND GARROS

SRBIN BIJESAN KAO NIKADA Đoković isprozivao organizatore RG poslije poraza: Ovo je biznis, a ne sport! Ovako nešto nisam doživio u karijeri

08. 06. 2019 - 17:28 | Tenis

Nije uspio Novak, finale Roland Garrosa i prilika za napad na drugu "šljakastu" Grend Slem krunu moraće da sačeka za neko drugo vrijeme, a Srbin je nakon eliminacije u polufinalu od Dominica Thiema s prilično gorčine govorio o okolnostima u kojima je odigran meč. Podsjećamo, trajao je dva dana, prekidan tri puta - zbog vjetra.

Upitan od srpskih novinara da pojasni određena taktička nadmudrivanja Thiema i njega, i da li su bila iznuđena zbog uslova koji su vladali, Nole je odgovorio:

- Ne znam, pravo da ti kažem, šta je taktika na ovakvom terenu i uslovima kao što su bili danas i juče. To je preživjavanje, baciti jednu loptu više od protivnika u treren i pronaći način da osvojiš poen. Ovo je stvarno, ovo nisam doživeo u životu... Jesam jednom protiv Ferera, mislim da je bilo polufinale US Opena, izgubio sam tad prvi set i onda su prekinuli i odložili za sutradan. Ali, ovakvi uslovi, ovako nešto nisam doživeo nikad na šljaci.

thiem

Nije propustio Đoković da čestita Thiemu...

-  Čestitke Timu koji je uspeo da ostane psihički snažan, tvrd i stabilan, kada je bilo potrebno on je ubacio loptu onako kako je trebalo u teren, sa puno rotacije i spina. Poslednji gem imao sam nekoliko prednosti, ali sam izgubio meč. Ubacivao sam stalno prve servise, on je nekako vraćao sa dubokim spinom i rotacijom, izbacivao me potpuno sa terena. Prosto, sa te strane sa koje je igrao poslednji gem, minimum je tri puta lakše nego na drugoj strani, videli ste da je devedeset posto brejkova došlo na toj strani.

nole1

Novak u trku za lopticom posle "slajsa" Tima Foto: Tanjug/AP

Ima za čim da žali Nole, bio je u nokdaunu, pridigao se, uzvratio udarac, ali...

- Bio sam blizu uzimajući u obzir da sam bio u zaostatku čitav meč, uspeo sam da se vratim. Posle prvog prekida sam igrao dobro, nažalost posle drugog sam imao nekoliko grešaka u ključnim trenucima, on je uzeo brejk, završio sa vinerom - svaka čast.

2

Uslovi za igru su bila i top tema na konferenciji. Novak je zamjerio na organizaciji mečeva, zbog toga što su igrani uprkos jakom vetru, otud i pitanje da li postoji striktna procedura u slučaju takvih vremenskih uslova, ili se samo kad je kiša "svira" prekid, piše Telegraf.

- Zavisi,... Ako je u pitanju kiša, pljusak, logično je da se zatvara i da se meč prekida, jer ne žele da škode terenu. Što se tiče vetra, nema preciznih pravila. Dok god neki objekat, predmet, ne uleti na teren i ne postane opasno po igrače, onda se igra. Prvi ili drugi gem, mislim, juče, uleteo je kišobran, zamalo je povredio čoveka na tribinama, bio je od mene na tri metra. Nisam znao da je kišobran bezopasan u tim uslovima.

novak-djokovic-french-open-is-the-ultimate-goal-on-clay

Poentirao je potom Nole, pogodio suštinu problema - iza svega stoji veliki novac!

- Morate da uzmete u obzir veličinu turnira. Za njih je odlaganje jednog meča ogroman trošak. Tu ima mnogo više biznisa nego sporta i onoga što žele igrači i što je dobro za sport, za samu igru. To, očito, nije prioritet samo u tenisu, nego i u svim tim nekim komercijalnim sportovima. Mnogo se više pažnje usmerava na vrednost karte, a ne kako se igrači osećaju na terenu. Ali dobro, to je tako kako jeste. Ja to prihvatam, moram da prihvatim, deo sam sporta koji volim, igram ga na profesionalnom nivou, takmičim se i nije mi ni prvi ni poslednji put, kao ni nekom drugom igraču.

Nije Nole želio da duži priču o problematičnim okolnostima u kojima su igrani mečevi u Parizu ove godine. Neće, kaže, da mu "staju na grbaču" zbog toga.

- Ne znam (šta če biti naredne sezone), daleko je sledeća godinma, ne razmiljam o tome, tek sam sišao sa terena... Izuzetno sam razočaran, boli ovaj poraz od top igrača u završnici Grend slema. Sve što sam rekao o uslovima, rekao sam, bilo bi suvišno pričatio više o tome. Verovatno će mi se sad svi nabaciti na grbaču zašto sam rekao ovo ili ono, zato je bolje da ovde završim na tu temu.