RIVALDO

PROŠAO JE STRAHOTE I STIGAO DO NAJSJAJNIJIH ZVIJEZDA Zubi su mu ispali zbog gladi i neimaštine, pješačio je po 30 kilometara dnevno, nazivali su ga seljakom, a bio je najbolji

12. 06. 2019 - 14:54 | Vremeplov

Nekada najbolji fudbaler svijeta, Brazilac Rivaldo, žario je i palio u dresu Barcelone. Ipak, 2014. rekao je zbogom najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

"Sa suzama u očima zahvaljujem Bogu i svojoj porodici na podršci tokom svoje 24-godišnje karijere. Vrijeme je da se povučem iz profesionalnog bavljenja fudbalom", napisao je na svom Instagram profilu Rivaldo tada.

Brazilac je bio Svjetski prvak s Brazilom 2002. godine, a nagradu za najboljeg fudbalera godine (Ballon d'Or), Rivaldo je dobio 1999. godine. U karijeri je između ostalih klubova, nastupao za Barcelonu, Milan, Deportivo, Olympiakos i atinski AEK, a karijeru završava u brazilskom Mogi Mirimu.

rivaldo-no-barcelona3

Rivaldo je s Milanom 2003. godine osvojio Ligu prvaka, dok je u dresu brazilske reprezentacije igrao 74puta i bio strijelac 34 pogotka.

Ipak, vratimo se na epizodu u dresu Barce, gdje je objektivno i pružao najblistavije predstave. Posljednje kolo španske Primere u sezoni 2000/2001. Sve se već odavno zna, samo je još nepoznato ko će do četvrte pozicije i posljednjeg mjesta koje vodi u Ligu prvaka. Barcelona - Valencia, direktan okršaj za četvrto mjesto. Spektakl kakav se poželjeti može. I dok je Real superiorno stigao do naslova, Barca je muku mučila da izbori najelitnije takmičenje. Deportivo La Coruna i Mallorca su već osigurali plasman ispred Katalonaca (da, dobro ste pročitali).

Valenciji je odgovarao i remi, pa je Barca bila na popriličnim mukama. Također, Šišmiši su već imali osigurano i drugo uzastopno finale Lige prvaka (koje će, usput rečeno, izgubiti i ovog puta). A onda je uslijedio spektakl kakav fudbal i ne pamti. Onakav rasplet nije bilo moguće vidjeti ni u najluđim holivudskim filmovima. Te večeri ukazao se Rivaldo.

Rivaldo Vitor Borba Ferreira i prava holandska kolonija učinit će sve da savladaju izuzetno jaku Valenciju. Osim što je u čak dva navrata s preko 30 metara savladao Santiaga Canizaresa, Rivaldo je pred sami kraj utakmice svim ljudima koji vole fudbal ponudio trenutak kojeg nikada neće zaboraviti. Magija u vidu gola makazicama s 20-ak metara koja je ovjerila kartu za Ligu prvaka. "Nou Camp" odavno nije bio u takvom transu, kao i sami komentatori, igrači Barcelone, uprava katalonskog diva, a nikad krcatiji stadion uzvikivao je samo "Rivaaaldo, Rivaaaldo". 

Igrajući za Barcelonu, Rivaldo je konstantno primao ponude drugih evropskih velikana. Svojevremeno ga je u redovima svog tima želio vidjeti i veliki Alex Ferguson. Po okončanju karijere Brazilac je dao zanimljivu izjavu:

"Imao sam mnogo ponuda dok sam igrao za Barcelonu, ali sam previše volio taj klub da bih otišao s 'Nou Campa'. Redovno su me zvali iz Manchester Uniteda i Liverpoola, ali ostao sam vjeran Barceloni. Tokom 2004. godine sam umalo završio u Boltonu što niko ne zna".

rivaldo

Rivaldo je, kao i većina brazilskih fudbalera tog vremena, imao izuzetno teško djetinjstvo, odrastao je u favelama u sirotinjskom dijelu Recifea. Rivaldov otac je poginuo 1989. u automobilskoj nesreći, ali uprkos tome Rivaldo je nedugo nakon toga potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Međutim, Rivaldo je imao zaista težak početak svoje karijere. Znao je pješačiti po 30 kilometara kako bi stigao na trening, a navodno je kao tinejdžer izgubio zube zbog neuhranjenosti i neimaštine. U Brazilu, na početku karijere, nije uživao povlastice, jer je bio samo nebitan dečko s ruralnog sjeveroistoka Brazila.

Prije nego što je potpisao prvi profesionalni ugovor, Rivaldo je prodavao suvenire. Otac mu je poginuo kada je imao 16 godina, pa je ostao sam s dvojicom braće i dvije sestre koje je kasnije prehranjivao od svoje skromne plate koju je zarađivao. 

Ipak, Rivaldo je uskoro stigao na "Riazor", u La Corunu, gdje ništa nije slutilo na to da će upravo Deportivo postati jedan od najjačih klubova u tom (Rivaldo nije bio dio te priče jer je ubrzo otišao u Barcelonu, a Javier Irureta je nakon njegovog odlaska stigao na 'Riazor'). Odmah nakon odlaska Ronalda u Inter, Barcelona se okrenula još jednom Brazilcu koji je tada nosio plavo-bijeli dres i potpisala Rivalda. Iako u vrijeme kada je Rivaldo nosio sveti katalonski dres nikada nisu osvojili Ligu šampiona, Barcelona je predvođena Rivaldom osvojila sve ostalo.

Ronaldo i Zidane su u to vrijeme igrali najbolji fudbal, ali nije bilo igrača poput Rivalda zbog kojeg ćete na stadion dolaziti zbog atraktivnih golova. I bez obzira na slavu, Rivaldo je uvijek bio skroman. Nije bio nametljiv, nije se smijao, nekako je uvijek djelovalo kao da je odsutan. Negdje daleko, mislima u sjeveroistočnom Brazilu, u nepoznatom selu, gdje je sve počelo. Dijete favele i dijete koje je postalo muškarac sa 10 godina. U rijetkim trenucima kada bi se nasmijao, barem su se zasijali kristalni umjetni zubi koje je sebi napokon mogao prouštiti već potpisom za Corinthians. 

Rivaldo je u Brazilu napravio ono što se među fudbalskim zaluđenicima nikada ne prašta. Iz Corinthiansa je prešao u redove omraženog Palmeirasa. Zbog toga ga mnogi u njegovoj zemlji nisu voljeli. Ipak, zavoljeli su ga kasnije kada je, zajedno s Ronaldom i Ronaldinhom, vodio Brazil do petog naslova prvaka svijeta.

Kada se Louis van Gaal, nakon neuspješne epizode na klupi Holandije koju nije uspio odvesti na SP 2002. godine, vratio na klupu Barcelone nije želio da produži ugovor s Rivaldom, pa je Brazilac kao slobodan igrač potpisao za Milan. Sjajni fudbaler se nije naigrao fudbala na "San Siru", a uslijedile su zanimljive avanture u Grčkoj, Aziji pa domovini i kraj jedne blistave karijere.

U Mogi Mirimu je zaigrao zajedno sa svojim sinom. Okačio je kopačke o klin, iste one kopačke za koje je morao pješačiti kilometre i kilometre kako bi ih kupio da bi mogao igrati fudbal i prehranjivati svoju porodicu.

rivaldo

Prvenstvo Brazila s Palmeirasom, dvije Primere, Kup kralja i Superkup Evrope s Barcelonom, Liga prvaka, Kup Italije i Superkup Evrope s Milanom, zlatna medalja s Brazilom na SP 2002. godine, najbolji igrač 1999. godine na svijetu i još mnogo toga.

Prije pet godina oprostio se jedan veliki fudbalski romantičar s ubojitom ljevicom, a za kojeg niste sa sigurnošću mogli potvrditi koju poziciju tačno igra u ekipi. Otišao je čovjek zbog čijih golova su ljudi dolazili na stadione, igrača čija bi životna priča bila idealna da se stavi na holivudsko platno. Otišao je Rivaldo, siromah u kopačkama znoju natopljenim koji se popeo na vrh svijeta. Skromni siromah nepresušnog fudbalskog umijeća koji je bio najbolji. Ne najbolji u svom selu ili faveli, nego najbolji na svijetu.