BACAJU SRBE U MORE, PJEVAJU KAKO IH NOSI NERETVA, A VOLJENI KLUB ŠUTI! Hrvatskoj javnosti se smučile SVINJARIJE poznate navijačke grupe! ODLUČILI SU DA PROGOVORE

12. 06. 2019 - 08:58 | Druga strana sporta

Ko su zaista članovi navijačke grupe ''Torcida'' i koji je cilj njihovog postojanja, pitaju se Hrvati, a pre svih portal Index.hr. 

Da li su to desničari i ustašofili iili samo bučna grupa navijiča koja svom snagom bodri Hajduk iz Splita, pitaju se Hrvati četiri mjeseca od velikog skandala i napada na vaterpoliste Zvezde. 

- Oko četiri mjeseca poslije 9. februara, kada je grupa kretena na splitskoj Rivi napala vaterpoliste Crvene zvezde, čiji je delikt bio u tome što su s klupskim trenerkama ispod debelih vetrovki pokušali da popiju kafu prije utakmice, drugi skup kretena je u Supetru (na Braču) izudarao tri momka i jednu djevojku, sezonske radnike s istoka Hrvatske, jer im je dijagnostikovan grijeh pogrešnog govora - navodi  pomenuti portal.

U međuvremenu, gotovo tačno dva mjeseca poslije napada splitskih, a prije divljanja supetarskih fanatika iz Torcide, u prostorijama Kluba navijača Hajduka u centru Splita obilježen je 10. april i tada je, kako navodi Index, "kolektivnim pjevanjem ustaških pjesama proslavljen datum uspostavljanja države (NDH), koja je Split i dobar dio Dalmacije prodala Italiji".

- Da, baš ustaških, o Maksovim mesarima, mnogim Srbima koje je Neretva odnijela i sličnim svinjarijama - piše hrvatski portal.

torcida

Također, upozorava se "na poraznu činjenicu da udruženje većeg skupa muškaraca kojem rezultatski posrnuli klub postaje alibi za kojekakav aktivizam, predstavlja relevantnu društvenu činjenicu".

- O njoj se govori s oprezom, pa i strahom, njeni murali se ne diraju, njena se koreografiju ne dovodi u pitanje, čak i voljeni klub krotko plaća kazne zbog toga što ''najverniji navijači'' na stadionu naveliko koriste pirotehniku. Jer, o Torcidinim se svinjarijama govori potiho - dodaje portal.

Takođe, Hrvati su šokirani saopštenjem ove navijačke grupe poslije incidenta koji se dogodio prije par dana kada je napadnuto četvoro mladih koje su ovi huligani oborili na zemlju i šutirali. Oni ovo vide kao pojedinačni incident, a u svemu zamjeraju gradonačelnici jer ne želi da im odobri veliki grafit posvećen godišnjici Vukovara.