SJAJNI IGRAČI

GRANITNE ODBRANE Najboljih 10 'bedema' XXI vijeka!

13. 06. 2019 - 22:38 | Vremeplov

Odbrana je izuzetno važan dio tima, a mi smo izdvojili 10 najboljih u ovom stoljeću. Pa da krenemo redom...

110. Atletico Madrid (2013/14.) Jorgandžije su prekinuli dominaciju Barce i Reala u Primeri, sekunde su ih dijelile od prvog trofeja u Ligi prvaka, gdje su u lisabonskom finalu ipak izgubili od Reala u produžecima. Četa Diega Simeonea primila je ukupno 26 golova u toj sezoni. Poslednja linija koju su činili Filipe Luis, Miranda, Diego Godin i Juanfran, uz golmana Courthoisa, bila je zaista besprijekorna. 

5b90d838-7c08-4901-952f-069f0a0a0a6a-zanetti-previeworg9. Inter (2008.-2010.) Doba dok je Jose Mourinho bio za kormilom 'Nerazzurra' je novo 'zlatno doba' kluba. Inter je bio neprikosnoven u Seriji A, kruna je bio trofej Lige prvaka. Odbrana je djelovala besprijekorno, posljednju liniju su uglavnom činili Maicon, Lucio, Walter Samuel, Christian Chivu, pomagao je kapiten Javier Zanetti, a veoma važnu ulogu imao je i čuvar mreže Julio Cesar.

228. Bayern Minhen (2012/13.) Posljednja sezona Jupa Heynkcessa na klupi Bavaraca protekla je u apsolutnoj dominaciji njegove ekipe na svim frontovima. Iz razloga što je Bayern osvojio sve što se osvojiti moglo, više lovorika su pobrali ofanzivci, mada treba pomenuti da je najveći njemački klub tada primio svega 18 golova u Bundesligi. Pored toga Manuel Neuer je ostao nesavladan u dvomečima u četvrtfinalu i polufinalu Lige prvaka protiv Juventusa i Barcelone. Ispred Neuera najčešće su igrali Phillip Lahm, Dante, Jerome Boateng i David Alaba.

237. Španija (Svjetsko prvenstvo 2010.) Furija je otišla u Južnu Afriku kao aktuelni šampion Evrope i u prvom meču doživjela šokantan poraz od Švicarske (0:1). Onda su se Del Bosqueovi puleni trgli, iz meča u meč podizali novo igre i osvojili prvu svjetsku titulu ne primivši nijedan gol do kraja. Carles Puyol je fenomenalno komandovao odbranom, koju su još činili Pique, Sergio Ramos i Joan Capdevila. Mrežu je čuvao tada sjajni Iker Casillas.

vidic-fergi

6. Manchester United (2007.-2009.) Bilo je to vrijeme kada je štoperki tandem Nemanja Vidić – Rio Ferdinand funkcionisao savršeno. U te dvije sezone 'Đavoli' su u Premier ligi primili 22 i 24 gola. Bekove su igrali Patrice Evra i Wes Brown, na golu odlični Edwin van der Sar.

ronaldo-maldini-nazario5. Milan (2006/07.) Generacija 'Rosonerra' koja je osvojila posljednju titulu u Ligi prvaka i revanširala se Liverpoolu u Atini za poraz iz Istanbula dvije godine ranije. Odbrana je blistala u elitnom takmičenju više no u Seriji A, činili su je Cafu, Alessandro Nesta, Paolo Maldini i Marek Jankulovski. Dida je branio kao zmaj.

254. Italija (Svjetsko prvenstvo 2006.) Snaga 'Azzurra' na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, gdje je osvojena četvrta 'Boginja' u historiji ležala je u savršenoj i sigurnoj odbrani. Gigi Buffon na golu, ispred njega najbolji igrač Mundijala Fabio Cannavaro i Marco Materazzi, po bokovima Fabio Groso i Gianluca Zambrotta. Značajan udio dali su Nesta i Zacarrdo.

263. Chelsea (2004.-2006.) Prvi mandat Josea Mourinha na 'Stamford Bridgeu'. Vrijeme kada je Portugalaca postao 'Posebni'. Pert Čech je na čak 21 meču u Premier ligi ostao nesavladan, ekipa je primila svega 15 golova u ligi u Mourinhovoj debitanstskoj sezoni. John Terry i Ricardo Carvalho su činili štoperski tandem, William Galas je pomjeren na mjesto lijevog beka, po desnoj strani je djelovao Ferreira.

272. Arsenal (2003/04.) Čuvena generacija 'Nepobjedivih'. Podatak da nisu izgubili nijedan meč u Premijer ligi dovljno govori, Jens Lehmann je samo 15 puta vadio loptu iz mreže.  Ispred njemačkog golmana igrali su Laurent, Sol Campbell, Kolo Toure i Ashley Cole.

281. Brazil (Svjetsko prvenstvo 2002.) Posljednja, peta titula 'Karioka' iz Japana i Južne Koreje prvo asocira na Ronaldovih 8 golova sa tog šampionata, kao i bravure Rivalda i Ronalldinha. Ipak, odbrana je također bila perfektna, sve je od nje počinjalo. Bekovi su bili Cafu i Roberto Carlos, štoperi Lucio i Roque Junior. Marcos je bio na golu.

(Sport.ba)