LYON

OVO BI BIO STRAŠAN TIM Tvornica novca koja ne staje štancati: Mendy zaokružio prihod od 700 milijuna eura

14. 06. 2019 - 13:56 | Vremeplov

Olympique Lyon već godinama je jedna od najvećih tvrtki za uvoz i izvoz u svijetu nogometa, kupi jeftino i prodaj skupo filozofija je kojoj su se donedavno klanjali na Gerlandu, a sad to čine na Parc Olympique Lyonnaisu. Ferland Mendy posljednji je proizvod koji su preprodali za velik novac, a u od 2000. godine prodali su cijelu momčad zvijezda koja je u klupsku blagajnu slila milijune.

Ta politika omogućila je Lyonu da danas ima godišnji proračun od 400 milijuna eura, ali iako su sad praktički bogataši, ne odstupaju od svog poslovnog modela i dođe li dobra ponuda za nekog igrača – može ići, bez obzira na to o kome je riječ…

lyon

Ferland Mendy zadnji je takav primjer. Riječ je o jednom od najboljih braniča francuske lige u prošloj godini kojemu tepaju da je „Mbappe među bekovima“, ali čim je Perez pokucao na vrata s čekom na 48+5 milijuna eura, pristali su ga prodati.

mendy-lyon

Lavovi su u tekućem mileniju od prodaje igrača koji su u to vrijeme bili nositelji igre zaradili ukupno 696 milijuna eura, a na najboljih 11 raspoređenih po pozicijama oko 320 milijuna eura. U dream teamu najboljih prodaja je i hrvatski reprezentativac Dejan Lovren, no krenimo redom…

Na golu je Hugo Lloris koji je svojedobno prešao u Tottenham za 12,6 milijuna eura, desni bek Mouctar Diakhaby prodao se za 15 milijuna eura u Valenciju, naš Lovren otišao je u Saintse za 10 milijuna eura, a na Mendyju i Samuelu Umtitiju natukli su ozbiljnu lovu. Mendyja su dali za nešto manje od 50 milijuna eura, a za Umtitija su od Barce dobili 25 milijuna eura, piše Germanijak.

samuel-umtiti

U veznoj liniji je trojac Mikel Essien, koji je 2005. otišao u Chelsea za 39 milijuna eura, Mahamadou Diarra, koji je godinu poslije prodan za 26 milijuna eura Real Madridu te Corentin Tolisso, koji je 2017. godine postao Bayernov rekordni ulazni transfer plaćen 42 milijuna eura.

corentin-tolisso-lyon

Iste sezone Alex Lacazette otišao je u Arsenal za 53 milijuna eura 2017. godine, a ukupan prihod od 120 milijuna eura te godine i danas je klupski rekord. Karim Benzema Realu je prodan 2009. godine za iznos od 30 milijuna eura, a napadački trojac zaključuje Benzemin suigrač, Mariano Diaz, koji je lani prodan za 22 milijuna eura.

No to nije sve, ostalo im je još u „skladištu“, trenutačna momčad vrijedna je oko 450 milijuna eura, a u njoj su kaptalci Tanguy Ndombele, Memphis Depay, Moussa Dembele, Nabil Fekir, Houssem Auar…

2