GAI ASULLIN

Nema nazad: Trebao je biti novi Messi - a onda je pao na dno. Gore od ovog nije mogao ni sanjati!

15. 06. 2019 - 06:49 | Vremeplov

U Barceloninu La Masiju je stigao 2003. godine, a najavljivan je kao izraelsko čudo od djeteta u godinama kada su se u Barceloni dešavale kapitalne promjene, nakon kojih su postali vjerovatno najmoćniji klub svijeta.

3404653-file-britain-soccer-assulin

Njegovo ime je Gai Assulin, dolazi iz Izraela, gdje je prve korake načinio u omladinskim školama Hapoela iz Haife i Beitara Nes Tuburka, odakle je i došao u Barcelonu.

Sve do 2007. godine bio je u omladinskoj školi Barcelone, a onda je prekomandovan u B tim, u kojem je proveo tri godine. Inače igra na poziciji krilnog napadača ili ofanzivnog veznog fudbalera, a u 67 nastupa i 13 golova u B timu, 2009. godine Guardiola ga poziva u prvi tim.

gaiassulin

Obzirom na stil igre, građu, pa i fizički izgled, Gai Yigaal Assulin je trebao izrasti u ozbiljnog igrača, a sa Messijem kao uzorom i učiteljem - trebao je postati čudo od djeteta, možda i fudbaler od 100 miliona.

Debitovao je u meču Kupa kralja, protiv Leonsese, kada je zamijenio Erica Abidala u 56. minuti. On je otprilike debitovao u istom periodu kada i Victor Vasquez, Thiago Alcantara i Jonathan dos Santos.

2010. godine dobio je trogodišnji ugovor, ali tada devetnaestogodišnji Assulin odbija prevrat u karijeri, budući da mu niko nije mogao garantovati mjesto u prvom timu. Ostao je kratko još u B timu, nakon čega odlazi u Manchester City.

gai-assulin-debut

U izjavi je tada kazao da želi raditi sa Yayom Toureom, svojim prijateljem iz Barcelone - međutim jako brzo je prekombinovan u rezervni tim.

Obzirom na velike ambicije Mancinijevog Cityja, mjesta za njega u sastavu nije bilo, pa je otišao na posudbu u Brighton & Hove Albion, gdje je u 2012. godini upisao samo sedam nastupa. Otok - promašaj, jednom riječju.

gai-assulin-no-tuvo-suert

Uslijedio je povratak u Španiju, gdje se seljakao od Racinga, Granade, Herculesa, Mallorce - da bi 2015. godine digao sidro i otišao u rodni Izrael, gdje je potpisao za Hapoel iz Tel Aviva. Zadržao se samo jednu sezonu, gdje je upisao sedam nastupa, bez ijednog postignutog gola.

Ako vas interesuje da li je tamo ostao - nije.

asullin

Gui Assulin se obreo ponovo u Španiji, i to u trećoj ligi za ekipu Sabadella, za koju je potpisao u augustu 2016. godine. Trenutno nosi dres Kairat Almatyja, ima 28 godina i njegovo najbolje je odavno prošlo. Očito da je propustio i posljednji voz za spas karijere.

Za 12 godina, koliko (polu)profesionalno igra fudbal, promijenio je 11 klubova. Nikada nije opravdao status talenta i buduće velike zvijezde. Obzirom da igra na poziciji koja mora donositi golove i šanse, Assulin je i u tom segmentu zakazao...

66

(Sport.ba)