CIJELA BIVŠA JUGA SE PLASIRALA NA RUKOMETNI EURO: BiH ostvarila historijski uspjeh!

16. 06. 2019 - 22:44 | Ostali sportovi

Svih šest država s prostora bivše Jugoslavije plasiralo se na Europsko rukometno prvenstvo koje će se od 9. do 26. januara 2020. održati Austriji, Norveškoj i Švedskoj. 

Hrvatska je još ranije završila posao, a prvo mjesto u skupini zaključila je uvjerljivom pobjedom 28:19 nad Belgijom. Peti put na prvenstvo Starog kontinenta u rukometu igrat će i Crna Gora. Crnogorci su nakon senzacionalnog rušenja olimpijskih i svjetskih prvaka Danaca u odlučujućem meču razbili Ukrajinu 27:21 i uspjeli se plasirati na Euro uprkos šokantnom remiju na startu kod kuće protiv Farskih Otoka.

Veliko je slavlje i u Bosni i Hercegovini koja će prvi put u historiji igrati na Europskom rukometnom prvenstvu. BiH je napravila veliko iznenađenje i kao gost bacila na koljena Češku 24:23, čime je osvojila treće mjesto u skupini 5 iza današnjeg rivala i Bjelorusije, ali će kao najbolja trećeplasirana momčad na veliko natjecanje. Gol za povijesnu pobjedu nad Češkom 40 sekundi prije kraja zabio je Ivan Karačić, brat hrvatskog reprezentativca i europskog prvaka s Vardarom Igora Karačića.

Srbija je veći dio utakmice imala sve u svojim rukama protiv Švicarske, a onda je minutu prije kraja gubila jedan razlike kod kuće. Međutim, uspjela je preokrenuti golom Nemanje Zelenovića. Švicarci su imali posljednji napad, a pogodili su prečku po isteku vremena iz prekida, pa je Srbija uz dosta sreće uspjela priključiti ostalim susjedima na Euru.

Ona je završila treća u skupini, ali i stigla do druge pozicije među trećeplasiranim ekipama i ostvarila cilj, dok su i Švicarci drugim mjestom u skupini također izborili plasman.