Strašna generacija u najavi: Nevjerovatan uspjeh ukrajinskog nogometa!

17. 06. 2019 - 15:04 | Fudbal

Ukrajina slavi sjajnu generaciju do 20 godina koja je prekjučer pobijedila Južnu Koreju u finalu Svjetskog prvenstva mladih i osvojila titulu svjetskih prvaka. Prve zvijezde turnira su nogometaši Real Madrida i Valencije.

U finalu Svjetskog prvenstva do 20 godina iznenađujuće su igrale nacionalne momčadi koje nikada ranije nisu zabilježile veći uspjeh u ovoj dobnoj kategoriji. Ukrajina je pobijedila Južnu Koreju u finalu s 3:1 i prvi put u svojoj povijesti osvojila titulu svjetskih prvaka u kategoriji do 20 godina, a uspjeh je još veći ako znamo da Ukrajina nikada prije nije došla do osmine finala.

Korejci su počeli bolje u finalu i poveli preko svoje najveće zvijezde, Lee Kangina, koji je postigao gol s bijele tačke. Ukrajinci su izjednačili u u 34. minuti preko Vladyslava Supria, koji je i u drugom poluvremenu po drugi put postigao gol i vodio Ukrajinu do pobjede. Heorhii Tsitaishvili, nakon sjajnog solo prodora postavio je konačan rezultat minutu prije kraja utakmice.

Time je Ukrajina potvrdila primat europskih nacionalnih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu do 20 godina, jer je to već četvrta uzastopna europska pobjeda. Prije dvije godine najbolji su bili Englezi, 2015. godine Srbi, 2013. Francuska a posljednja ne-europska momčad koja je osvojila titulu svjetskih prvaka bio je Brazil, 2011 godine.

Korejski reprezentativac Lee Kangin izabran je za najboljeg igrača turnira, koji je inače član Valencije a za najboljeg vratara proglašen je Andriy Lunina, golmana Reala iz Madrida, koji je igrao za Leganes u prošloj sezoni.