NOVE VELIKE ZVIJEZDE

EURO U21 JE POČEO, NA NJIH OBRATITE NAROČITU PAŽNJU: Jedan utrpao hat-trick Bayernu, drugi je budućnost Reala, a treći zabija uz Ronalda

17. 06. 2019 - 12:16 | Fudbal

Utakmicom između Poljske i Belgije počelo je Europsko prvenstvo u uzrastu do 21 godine. Velika je to smotra za mlade nogometaše koji, osim što predstavljaju svoju zemlju na jednom bitnom natjecanju, ujedno im EURO predstavlja svojevrstan izlog prema široj nogometnoj publici za one koji nisu u potpunosti afirmirani u ovoj dobi, a to je ipak većina igrača.

Svaka od 12 reprezentacija na ovom turniru majbolje mlade reprezentacije Starog kontinenta, ima nekoliko vrlo interesantnih prospekata. Dok su neki već poznati široj javnosti, poput Juventusovog mladića Moisea Keana, drugi su nešto više ‘skriveniji’ talenti, koji bi mogli eksplodirati upravo u narednih dva tjedna koliko će trajati Prvenstvo. Mi ćemo predstaviti četiri mladića, koje je ujedno i UEFA najavila kao glavne zvijezde svojih momčadi na ovom Euru.

MOISE KEAN

S obzirom da je on već spomenut, krenut ćemo upravo od Keana. Iako Talijani imaju iznimno potentnu reprezentaciju, s nekoliko imena koja su već etablirana u Europi za svoje godine, 19-godišnji napadač Stare dame svakako je ‘vruća roba na tržištu’. Iako talijanski izbornik, legendarni Luigi Di Biagio, na raspolaganju ima Chiesu (Fiorentina), Zaniola (Roma),  Barellu (Cagliari) i Cutronea (Milan), najmlađi članovi ove momčadi su ujedno i najzanimljiviji javnosti. Uz Keana, tu je i njegov vršnjak Sandro Tonali iz Brescije.

moise-kean

S obzirom da je tek 2000. godište, tamnoputi mladić rođen u Vercelliju, igra poprilično hrabro u seniorskoj konkurenciji. U Serie A, u oštroj konkurenciji pored Ronalda, Mandžukića i Dybale, zabio je šest golova ove sezone, uz još jedan u nacionalnom kupu. Svoje najbolje adute može pokazati u igri 1 na 1, a sjajne driblerske sposobnosti i brzina čine ga ubojitim oružjem u kontrama.

moise-kean-5

Iako je visok solidnih 183 centimetra, igra glavom mu je slabija strana. Prije nego se vratio u Juve prošlog ljeta, igrao je za Veronu jednu sezonu, a tamo je prosječno dobivao 0.5 duela u zraku, dok bi ih gubio 1.6. Razlog u tome krije se u još nedovoljno razvijenom tijelu – ipak pričamo o tinejdžeru - a sa 67 kilograma, sigurno je među onima sa skromnijom fizičkom konstitucijom. U svakom slučaju, bit će jedno od glavnih Di Biagijevih oružja na domaćem terenu na ovom Euru.

DANI CEBALLOS

Iako španjolski izbornici De La Fuente i Sanchez imaju u sovm kadru imena poput Solera (Valencia), Valleja (Real Madrid), Fornalsa (West Ham), Oyarzabala ili Dinamovog Danija Olma, najzanimljiviji prospekt definitivno je igrač Kraljevskog kluba, Dani Ceballos. 23-godišnji Španjolac bio je najbolji igrač turnira prije dvije godine u Poljskoj, kada su Španjolci s minimalnih 1-0 poraženi od  Nijemaca u finalu, ali nakon tog turnira otišao je upravo na Santiago Bernabeu gdje se ipak muči s dobivanjem minutaže.

ceballos

Procijenjena vrijednost mu je na 30 milijuna eura, a u vrlo oštroj konkurenciji u veznom redu, ove je sezone prikupio 23 nastupa, od čega 13 u početnoj postavi u La Ligi.  Krasi ga sjajan pregled i pas igra, klasični je izdanak španjolske škole nogometa u posljednjem desetljeću, zna zadržati loptu, odigrati mnoštvo kratkih paseva u skraćenom prostoru, a izrazito pridonosi i defenzivi te se ne libi ni uklizati kako bi se domogao lopte. Sigurno, jedan od najjačih aduta mlade Furije na ovom prvenstvu. A to je pokazao i u meču s Italijom, iako je Furija jučer poražena...

dani-ceballos-spain-u21-sp7iiwq3c5p11874ajgkuvso4

DODI LUKEBAKIO

Reprezentacija Belgije, koja otvara prvenstvu s Poljacima, ima sastav uglavnom prožet igračima iz domaće Jupiler lige. Izbornik Johan Walem na raspolaganju ima imena poput braniča Cluba Bruggea, Diona Coolsa, te mladog wunderkida Anderlechta, 17-godišnjeg Yarija Verschaerena, ali svakako najzvučnije ime je ono Dodija Lukebakija.

lukebakio

Riječ je o napadaču Watforda, koji je na posudbi u Fortuni Dusseldorf eksplodirao ove sezone. U dresu njemačkog kluba postigao je kombinirano 14 golova, od čega je deset zabio u Bundesligi, posebno se istaknuvši hat-trickom Bayern Munchenu u remiju 3-3. Vrlo se ističe brzinom i driblingom, a osim što može igrati u vrhu napada kao ‘devetka’, odlično se snalazii na krilu, što u pravilu i igra u mladoj reprezentaciji, na desnoj strani. Ovog ljeta vratit će se na Otok, a tek treba vidjeti što će trener Javi Gracia s njim – slijedi li mu nva posudba, s obzirom da još nije napunio 22 godine, ili će dobiti prvu pravu priliku Premiershipu.

DAWID KOWNACKI

Kao i Belgijci, reprezentacija Poljske također je sazdana od domaćih uzdanica. Rijetki su koji nastupaju u inozemstvu, poput Kamila Grabara (Aarhus), Jakuba Piotrowskog (Genk), Karola Swiederskog (PAOK) ili Dawida Kownackog. Upravo je posljednji spomenuti - inače suigrač Lukebakija u Fortuni, na posudbi iz Sampdorije – najzanimljiviji prospekt ove slavenske zemlje.

dawid-kownacki-kim-jest-pilkarz-reprezentacji-wiek-dziewczyna-insta-article

Riječl je o klasičnoj ‘devetci’, koja po potrebi može odigrati na krilu, iako mu je uloga u vrhu napada prirodnija. U Bundesligi je postigao četiri gola, ali treba dodati kako je na posudbu stigao tek u zimskom prijelaznom roku.  Svojevremeno ga je tražio i Liverpool, a upisao je i dva nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji za seniorsku selekciju. Odličan je ‘finišer’ te se ističe u skok igri i duelu. Bit će glavna opasnost za suparnike u skupini A.

kownacki