EP ZA KADETE

"Zmajići" na popravnom: Protiv Turske za mjesto među osam

13. 08. 2019 - 10:17 | Košarka

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u svojoj prvoj sezoni po povratku u najviši rang Evropskog prvenstva (A-divizija) upisala tri teška poraza u grupi D na turniru u italijanskim Udinama.

”Zmajići”, koje vodi selektor Admir Prašović, u prvom su meču pretrpjeli debakl protiv Francuske (38:102), potom su nas razbili i Grci (77:43), da bismo grupnu fazu zaključili neuspjehom i protiv Srbije (61:77).

No, zahvaljujući sistemu takmičenja u kojem u eliminacije prolazi svih 16 selekcija iz četiri grupe, šansu za popravni naši kadeti (do 16 godina) imat će danas u osmini finala protiv Turske (14.15 sati). Pobjednik grupe C apsolutni je favorit, ali je na bh. košarkašima da im pokušaju pružiti što jači otpor i poprave utisak u odnosu na prethodne mečeve.

Pobjednici osmine finala nastavljaju borbu za medalje, poraženima slijede dueli za opstanak (tri najslabije ekipe ispadaju u Diviziju B).

Inače, nakon tri meča naš najefikasniji igrač je Zinedin Mulić sa ukupno 25 poena, najviše skokova imao je Vuk Bojanić (16) te najviše asistencija Nikola Ješić (9).