AUTOR FILMA JE MUHAMED BIKIĆ

Na SFF-u upriličena međunarodna premijera filma 'Keli': Reakcija publike rekla je sve - ovo je jedan od najboljih dokumentaraca ikad

21. 08. 2019 - 18:40 | TV promocije

Na 25. Sarajevo Film Festivalu, u okviru programa bh. film, upriličena je međunarodna premijera dokumentarnog filma "Keli", autora Muhameda Bikića. 

"Sretan sam što je film svih nas Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca prikazan na SFF-u jer je Keli upravo naš 'heroj u kopačkama'. Igrao je i živio za svoj FK Sarajevo do posljednjeg daha. Inače, projekciju filma posvećujem svom velikom prijatelju koji danas nažalost nije s nama Elviru Ključaninu, nekada zaštitnom znaku SFF-a i Meeting pointa", kazao nam je autor filma koji je odnedavno novinar Federalne TV.

68742988-490490098435403-7658779321380634624-n

Bikić je za film "Keli" ove godine za Dan grada Sarajeva dobio i "Plaketu grada Sarajeva".

"Tri Narodna pozorišta bila bi premala da prime sve zainteresirane za premijeru... Naravno, film će i nakon premijere živjeti, ne samo u BiH nego širom svijeta, jer ga cijeli svijet želi vidjeti, a uskoro će biti prikazan i preko Atlantika, u Americi", rekao je Bikić dodavši: "Mnogo je suza proliveno za vrijeme snimanja i montiranja filma, tako da se nisam mogao suzdržati ni na samoj premijeri, u nezapamćenom ambijentu sarajevskog Narodnog pozorišta. Slične emocije su prisutne i danas."

"Živio sam za taj dan kada ćemo napokon prikazati dokumentarac o Keliju, jer sam odrastao uz Kelija. Moja cijela dosadašnja novinarska karijera je vezana za njega, a temelj priče, scenarija, bili su moji tekstovi, emisije, priča u knjizi 'sportskivremeplov.ba'."

"Kelijevo djelo na početku agresije, gdje je dao život spašavajući druge, mislim da je nešto najsvetije što čovjek može dati na ovom prolaznom svijetu", kaže Muhamed Bikić. 

Film, čiju režiju potpisuje Namik Vatrenjak, snimljen je u produkciji TV Sarajevo, na autentičnim lokacijama grada u kojem je Želimir Vidović Keli živio, igrao, bio voljen i poštovan. Njegovo ime nosi jedna sarajevska ulica i glavni trening teren bordo tima na Butmiru. 

"S ponosom mogu reći da sam bila supruga, kao prvo čovjeka, heroja, ne znam šta da kažem za svog Kelija. Inače gdje god da se pojavim kad kažem prezime, dovoljno da pitaju je li Keli... meni je puno srce", rekla je Borjana Vidović, supruga pokojnog Želimira Vidovića Kelija. 

Želimir Vidović rođen je 17. novembra 1953. godine. Odrastao je u sarajevskom naselju Stup, a svoj fudbalski put počeo je u ilidžanskom Igmanu. Kasnije ga je lopta odvela u sarajevsku Bosnu, a potom i na Koševo te austrijski Gak. Bio je i reprezentativac bivše Jugoslavije, a nestao je početkom agresije na BiH, 17. maja 1992. godine pri povratku iz koševske bolnice na Dobrinju, gdje je odvezao ranjene sugrađane.

68870433-2073850716255852-7669791900995420160-n

Film je rađen u produkciji TV Sarajevo i ovo je prvi put da dokumentarni film u produkciji te kuće bude prikazan na Sarajevo Film Festivalu. Za samu projekciju tražila se karta više, jer su svi željeli pogledati film o legendi ovog grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Aplauz na kraju filma dovoljno govori kako je primljen kod publike, a s pravom možemo reći da je ovo jedan od najboljih dokumentarnih filmova ikad prikazanih na SFF-u.

(Sport.ba)