POSLJEDNJI GRAND SLAM

US Open: Težak žrijeb za Đokovića, Federer i Džumhur bi mogli zaigrati u 2. kolu

22. 08. 2019 - 18:56 | Tenis

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković otvorit će svoj nastup na US Openu protiv Španca Roberta Carballesa Baene.

Ukoliko savlada prvu prepreku, Đoković će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela Sam Queerey - Juan Ignazio Londero, dok bi u trećem kolu mogao igrati protiv Janka Tipsarevića ili Dušana Lajovića.

Novak bi u četvrtom kolu mogao igrati još jedan srpski derbi s obzirom na to da su na toj strani žrijeba Laslo Đere i Miomir Kecmanović.

U osmini finala mogao bi igrati protiv Stana Wawrinke ili Kevina Andersona, u projektovanom četvrtfinalu protiv Danila Medvedeva, a u polufinalu bi mu rival mogao biti Roger Federer.

Damir Džumhur imao je sreće na startu i u prvom kolu će igrati protiv nekog kvalifikanta. Mirza Bašić dogurao je do finala kvalifikacija, a u petak će za plasman u glavni žrijeb igrati sa Santiagom Giraldom.

Švicarac Federer također će igrati sa kvalifikantom u prvom kolu, a rival u drugom kolu bi mu mogao biti upravo Džumhur! U četvrtom bi mu rival mogao biti David Goffin, a nakon toga Kei Nishikori.

Nadal otvara US Open protiv Johna Millmana, koji je prošle godine šokirao Rogera Federera u 4. rundi. Nadal bi se mogao sastati sa sunarodnjakom Fernandom Verdascom u 3. kolu, a potom Johnom Isnerom ili Marinom Čilićem u 4. kolu. Projektovani protivnik u polufinalu mu je Dominic Thiem.

Auger-Aliassime protiv Denisa Shapovalova bit će jedan od najzanimljivijih mečeva 1. kola. Stefanos Tsitsipas otvara protiv Rusa Andreja Rubljeva.

Federer je osvojio pet uzastopnih US Opena između 2004. i 2008. i imao je nevjerovatan niz od 40 uzastopnih pobjeda, prije nego ga je iznenađujuće dobio Juan Martin del Potro 2009. godine.

Trofej brani Đoković, koji je osvajao pehar još 2011. te 2015. Nadal je također trostruki šampion (2010., 2013. i 2017. godine).