CASTER SEMENYA

Dvostruka je olimpijska šampionka, ali ju je IAAF potjerao iz atletike: Sada je odlučila postati fudbalerka

06. 09. 2019 - 16:29 | Ostali sportovi

Dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara Caster Semenya prešla je u ženski fudbalski klub iz Južne Afrike JVW.

Semenya ne može da se takmiči sve dok ne uzme lijekove za smanjivanje prirodnog nivoa testosterona, poslije pravila Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Južnoafrička atletičarka ne želi uzimati te lijekove i podnosila je brojne tužbe na pravilo IAAF, ali su odbijene, a u toku je još jedan žalbeni proces.

Ona tako neće braniti titulu na 800 metara na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Dohi, pa sada trenira sa ženskim fudbalskim klubom JVW.

Semenya ne može da zaigra za JVW do 2020. godine, pošto je potpisala ugovor mimo prelaznog roka u Južnoj Africi.

"Radujem se novom putovanju, cijenim ljubav i podršku koju sam dobila od kluba", navela je Semenya, prenijeli su britanski mediji.

Prema pravilima IAAF od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi promijeniti discipline ili se takmičiti protiv muškaraca.

Semenya je mogla da se takmiči pošto su nova pravila IAAF bila suspendovana dok je bio u toku žalbeni proces pred Federalnim švajcarskim sudom, nakon što je njenu žalbu odbio Sud za sportsku arbitražu u maju.

(Beta)