Zašto Ronaldo nije otišao na očevu sahranu i šta se zakleo tog dana: Tragedija o kojoj se malo zna!

17. 09. 2019 - 16:00 | Drugi pišu

Nakon što je po prvi put video snimak iz 2004. godine na kome njegov otac, godinu dana pre smrti, iskazuje ponos zbog njega, Kristijano Ronaldo nije mogao da sakrije emociju i suze.

Ko je zapravo bio Hose Dinis Aveiro? O ocu Kristijana Ronalda ne se zna se mnogo, a ni sam Kristijano ne voli mnogo da priča o njemu.

Bivši vojnik, opštinski radnik, ekonom u fudbalskom klubu, suprug, otac četvoro dece, alkoholičar - sve to je bio otac Kristijana Ronalda koji je preminuo u 51. godini života.

Hose Dinis Aveiro bio je portugalski opštinski baštovan, a upravo je on uveo svog sina Kristijana Ronalda u svet fudbala.

Rodio se 1954. godine u Santa Antoniu u siromašnoj porodici, a preci su mu bili seoski farmeri u Madeiri.

Kasnije se oženio Marijom Dolores Aveiro, sa kojom je dobio četvoro dece. Jedan od njih je i Kristijano Ronaldo. Ipak, uprkos poslu baštovana, Dinis i Dolores su živeli u siromaštvu, pa je Dolores čak razmišljala i da abortira kada je bila trudna i čekala rođenje Kristijana Ronalda.

ronaldoimajka

Foto: AP/Tanjug

Priznala mu je majka da su ozbiljno razmatrali opciju abortusa zbog siromaštva. Teška materijalna situacija je bila veliki izazova za odgajanje još jednog deteta, ali na kraju su ipak odlučili da zadrže i to dete i rodio se Ronaldo. Ime je dobio po omiljenom glumcu svog oca, Ronaldu Reganu koji je kada se Kristijano rodio postao predsednik Amerike.

Paralelno sa baštovanstvom, Dinis je bio i ekonom u lokalnom fudbalskom klubu Anorina Sport Klub. Upravo je tu Kristijano napravio prve fudbalske korake i prvi put se sastao sa igrom koja će ga proslaviti. Dinis Aveiro dovodio je sina da zajedno gledaju utakmice i tako mu probudio ljubav prema ''bubamari''.

ronaldo-place-2-830x0

Printskrin: Twitter.com/@GMB

Ipak, Ronaldo i njegov otac nisu imali dobar odnos, jer je Dinis imao ozbiljan problem sa alkoholom, u kojem je tražio utehu od teškog života.

- Nisam poznavao svog oca 100 odsto. On je bio alkoholičar. Nikada nisam pričao s njim, nikada nismo imali normalan razgovor - bilo je teško opisao je Ronaldo.

Na Dinisa su negativno uticali i ratovi u Mozambiku i Angoli u kojima je učestvovao. Kako je Ronaldo tvrdio, njegov otac je bio pogođen tim ratovima.

Ratni drug Dinisa Aveira rekao je da su oni, kao i ostali ratni veterani ''napušteni''.

- Ratni veterani nisu imali ni novca ni posla. Naravno kada vidim Ronalda, sećam se njegovog oca. Imao je problema i nije imao šta da jede, pa bi se okrenuo piću. Prijatelji bi mu kupovali piće. Nije imao novca. Nije jeo kako treba - ispričao je jednom prilikom prijatelj Ronaldovog oca.

On je takođe istakao da se Dinis Aveiro hvalio kako će jednog dana njegov sin biti najbolji igrač na svetu.

ronaldoportugal

Foto: Marko Jovanović

Dinis Aveiro je umro 6. septembra 2005. u Londonu u 51. godini života od ciroze jetre i nije dočekao da vidi kako mu se sin zaista penje na ''vrh sveta''. Ronaldo je imao samo 20 godina.

Kristijano nije došao na sahranu, igrao je utakmicu tog dana, ali se tada zakleo da nikada neće ni probati alkohol zbog problema koji je njegov otac imao sa njim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoje abri as redes sociais e só vejo fotos de Filhos com os pais homenagens ,apontamentos todos dedicados ao pai ( alguns estão presentes nas suas vida ,e que sorte ) outros já não estão tal como o meu ,sabes pai eu juro que não iria jamais esquecer deste dia ,( não é preciso que alguém me lembre deste dia ) porque sinto a tua falta sempre , não existe um dia que tu não me venhas ao pensamento ,existem tantos motivos para lembrar de ti ,hora são os teus netos hora são os teus filhos hora tem alguém que fala de ti , enfim em todo o lugar existe saudade,a pu...ta da saudade !!!sinto até falta de chamar pai ( chamar mesmo ).Se eu soubesse que aquele seria o último dia que te iria ver ,e seria o último dia que ia te chamar pai,teria te abraçado com tanta força,Ai se eu soubesse que seria a última vez que ouviria o teu respirar pousava mais uma vez no teu peito para o sentir de novo , -(querida menina do pai) era o que me dizias tantas vezes ...tinha tanta coisa para te contar pai , dos teus netos dos teus filhos do meu caminhar das minhas conquistas ,ai pai ias ficar tão contente por mim e por nós todos e olha pai que orgulho não te iria faltar ...isso eu garanto ...( ninguém te ia calar de tanta cagança????)mas sabes pai ,eu sinto tantas vezes a tua presença ,um dia destes eu senti outravez ,sabia que me abraçavas ,naquele dia que eu quis comemorar mais um passo na minha vida❤️️mais uma vitória ????????E é por isso, que a minha vontade é gritar bem alto para todos que têm a sorte de ter um pai, para que não só neste dia, mas em todos, os valorizem,os amem os abracem, os defeitos sempre vai lá estar mas família é família é sangue ,só quando faltam é que a gente dá o valor ...e aproveitem cada instante junto deles. A vida passa a correr e sinto a falta até de uma Simples palavra ,chamar ...pai ,pai ,pai ...????( e Eles quando vão levam um pedaço de nós ,faz falta traz Muita saudade ,muita saudade ...????????um dia feliz a todos os pais do mundo ❤️️???????? #dia19demarçodiadopaiemportugal #saudadeeterna#filhadele #umdiaagenteseencontra #deusnocomando

A post shared by Katia Aveiro (@katiaaveirooficial) on

Od kada je ostao bez oca Ronaldo je postao jedan od najboljih i najplaćenijih fudbalera na svetu svih vremena. Osvojio je pregršt trofeja uključujući i pet titula Lige šampiona, pet Zlatnih lopti, ali i titulu prvaka Evrope sa svojim Portugalom 2016. godine.

Dinis Aveiro ništa od toga nije video, kao ni rođenje Ronaldove dece. Danas bi imao 65 godina, verovatno bi uživao sa sinom na jahtama u najluksuznijim hotelima i najboljim mestima za odmor na svetu. Imao bi sve što poželi. Nije dočekao da njegov sin postane ono što je danas - jedan od najboljih fudbalera svih vremena i trenutno možda i najveća zvezda sveta.