ŠPANIJA SLAVI

SVJETSKI PRVACI DOČEKANI KUĆI Kraljica ih 'naružila' jer su joj pokvarili svečani ručak

17. 09. 2019 - 08:10 | Košarka

Reprezentacija novog svjetskog prvaka Španije vratila se kući.

Španska košarkaška selekcija imala je dosta program u ponedjeljak, a vrhunac je započeo u 22:15 kad je stigla na Plazu de Colon u Madridu, gdje su je dočekale hiljade navijača.

Furija je u nedjelju pobijedila Argentinu 95:75 u finalu i osvojila drugi naslov svjetskog prvaka, prvi nakon 13 godina. 

Sergio Llull i Rudy Fernandez preskočili su protokol i odmah na početku pokazali svoj novi trofej, nakon čega je spiker predstavio sve igrače.

"Želim zahvaliti svima, a posebno mojoj drugoj porodici što je ovo ljeto učinila toliko posebnim i omogućila mi da podignem ovaj trofej", rekao je kapiten Rudy, a MVP Ricky je poručio:

"Nadam se da će vam ova divna priča koju smo ispisali pomoći i inspirirati vas."

Marc Gasol je samo poželio da ih nacija podržava i kad ne pobjeđuju.

Dan je bio vrlo dug, avion je sletio u Madrid u 17:40, s dva sata zakašnjenja, a reprezentaciju su dočekali vatrogasci i napravili im vodeni luk. 

Igrači su se na aerodromu istuširali i presvukli, a zatim krenuli na turneju. Prvo su bili na primanju kod kralja Felipea VI., koji im je rekao da su sve učinili ponosnima, a kraljica, koja je na dan finala slavila rođendan, našalila se kako su joj upropastili svečani ručak jer su svi gosti gledali finale.

Uslijedilo je primanje kod premijera, a zatim su otvorenim autobusom stigli na Plazu de Colon.

"Nismo očekivali ovoliko ljubavi. Kao da haluciniramo! Učinili smo nešto veliko i to se vidi po ovom dočeku", rekao je Sergio Llull.