CURRY PREDVODI ELITU

IMENA OD KOJIH ZASTAJE DAH: ESPN izabrao 10 najboljih NBA šutera u posljednjem desetjeću

18. 09. 2019 - 07:50 | Košarka
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pucačke vještine uvijek su se cijenile u NBA-u, ali u posljednjih desetak godina postale su ključne za košarkaški uspjeh preko Bare. Ulaskom analitike u modernu košarku, šut za tri poena dobio je prednost ispred šuteva s polu-distance jer je rizik nešto malo veći, ali isplati se zbog jednog poena više. To je dovelo do toga da su neki od najpoznatijih šuteva u posljednjih deset godina ispucani iza linije za tri poena, Allenova trica iz kuta, Irvingov šut nakon koraka unazad…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Most accurate volume shooters by zone, 2010s

A post shared by Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry) on

Kad je Steph Curry 2015. godine odnio nagradu najkorisnijeg igrača lige, postao je prvi igrač u povijesti koji je bio najbolji tricaš u NBA-u iste sezone. Od posljednjih pet MVP-a lige, čak trojica su bili ujedno i najbolji šuteri za tri poena u sezoni.

Ovo desetljeće pripalo je pucačima, ESPN je odabrao ovu desetoricu i prozvao ih najboljima. Iako još nema savršene mjerne jedinice za šutersku vještinu, najbolji šuteri košarci u stanju su ispaliti puno i biti precizniji od ostalih NBA igrača kad je najnužnije. Ova desetorica nisu samo igrači s najboljim postotkom šuta za tricu, iz polja ili slobodnih bacanja, nego rasni strijelci koji su zabili neke od najtežih, najvažnijih šuteva sa svih strana terena i pogodili ih u visokom postotku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Most made buckets by zone, 2010s

A post shared by Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry) on

1. Steph Curry
2. Kevin Durant
3. LeBron James
4. Klay Thompson
5. James Harden
6. Dirk Nowitzki
7. Chris Paul
8. Damian Lillard
9. JJ Redick
10. Kyle Korver