NOVOSTI IZ KOŠARKAŠKOG SAVEZA BIH

Igokea se vraća u Prvenstvo BiH, mora platiti kaznu od 20.000 KM

18. 09. 2019 - 15:40 | Košarka

Košarkaški klub Igokea vraća se u Prvenstvo BiH i igrat će u novoj sezoni, što su potvrdili na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Košarkaškog saveza (KS) BiH Mirza Teletović i generalni sekretar Amer Čolan.

Prema njihovim riječima, Igokea, koja je prošle sezone igrala samo ABA ligu, ali ne i domaći šampionat, platit će kaznu u visini od 20.000 KM te će joj biti omogućeno da od starta nastupa u domaćem šampionatu.

- Mislim da ćemo imati veoma kvalitetno takmičenje, činjenica da imamo četiri kluba u ABA ligi, koja se pojačala, svakako će utjecati i na kvalitet našeg šampionata - izjavio je Čolan.

Teletović je dodao da se Prvenstvo BiH od ove sezone vraća pod okrilje KSBiH, što u prethodnim sezonama nije bio slučaj.

Komentirao je Teletović i učinak naših mladih selekcija na evropskoj sceni, naglasivši da BiH ima talentirane košarkaše i košarkašice, ali i da se potvrdilo da Stručni savjet mora nešto drastično mijenjati kad je u pitanju izbor selektora tih selekcija.

- Zagovaram da kvalitet bude u prvom planu i presudan kriterij. Ja sam, naprimjer, predlagao Dževada Alihodžića za jednu od selektorskih pozicija, no neko predloži nekog drugog i onda odlučuje Stručni savjet, u kojem se dešava i preglasavanje. Mislim da bi ova godina trebala biti pokazatelj da Stručni savjet mora nešto mijenjati u načinu odlučivanja - istakao je Teletović.

Novinare je interesirala i situacija u vezi s tužbom bivšeg generalnog sekretara Haruna Mahmutovića, koji sudskim putem potražuje približno 500.000 KM na ime navodnih dugovanja.

- Izvršena su vještačenja, svi pokazuju neke papire, a Sud će odlučiti ko je u pravu. Nadam se da će odluka biti u našu korist - rekao je Čolan i naglasio da će u zavisnosti od odluke Suda i KSBiH razmotriti svoje daljnje korake, odnosno moguće tužbe za sklapanje štetnih ugovora po Savez.