FERNANDO RICKSEN

VJEROVALI ILI NE, ALI OVO JE ON: Čuveni fudbaler (43) živio je ludo, A SAD SU MU DANI ODBROJANI! Otišao je u nebeski visine

18. 09. 2019 - 14:54 | Vremeplov

Fernando Ricksen, bivši fudbalski reprezentativac Holandije preminuo je u 43. godini, potvrdio je u srijedu slavni škotski klub Glasgow Rangers čiji je dres nosio u jednom tijelu igračke karijere.

ricksen

Nekada odlični bočni fudbaler bolovao je od bolesti motoričkih neurona, istakli su iz Rangersa.

Ricksen je bio miljenik navijača na Ibroxu tokom šest godina koliko je nosio dres Rangersa nakon što ga je 2000. godine doveo zemljak Dick Advocaat.

“Misli svih nas u Rangersima su danas s Ricksenovom suprugom Veronikom, kćerkom Isabellom i cijelom njegovom porodicom i prijateljima“, poručili su iz škotskog kluba.

ricksen

Ricksen je profesionalnu karijeru počeo u Fortuni Sittard. Potom je igrao u AZ Alkmaaru, Glasgow Rangersima, Zenitu Sant Petersburg, da bi se 2010. vratio u Fortunu u kojoj je tri godine kasnije okončao karijeru. Za reprezentaciju Holandije odigrao je 12 utakmica.

On je igračku karijeru okončao 2013. godine, pošto je obolio od ALS. Godinu dana kasnije je izdao i svoju autobiografiju i postao je zvanično lice kada je borba protiv ove smrtonosne bolesti u pitanju.

"U zavisnosti od situacije idu i moja osjećanja, ali sve se više privikavam na ovo. Bio sam šokiran u početku, pokušao sam da ignorišem to, ali je bilo samo gore. Imao sam problema sa disanjem, gutanjem i govorom. Ipak, zahvaljujući periodu u Turskoj i zahvaljujući doktoru iz Rusije kog mi je žena preporučila, ponovo sam se vratio u 'normalu'. Mogu da se krećem bez nekih problema. Volio bih da ostane ovako", govorio je tada Riksen.

ricksen1

Za njega je važilo da je bio veoma nestašan kao klinac, ali i u kasnijim igračkim godinama to nije bio rijedak slučaj. 

"Postao sam drugačija osoba onog dana kada sam upoznao svoju sadašnju suprugu, prije dvije godine. Tačno je, volio sam da divljam i da pijem, nekoliko puta bih direktno iz bara otišao na trening, ali sve je to prošlost. Sada sam porodičan čovjek i otac. Nema ništa ljepše od građenja zamaka od pjeska na plaži sa Izabelom", istakao je on.

Samo liječenje je bilo veoma skupo, te je supruga Veronika s vremena na vrijeme organizovala događaje kako bi skupila dodatna sredstva. Malo je poznato kako je Cristiano Ronaldo ostvario san Riksenovoj kćerki Izabeli.

ricksen

Naime, Riksen je bio specijalni gost  Ronalda na utakmici 3. kola Lige šampiona između Reala i Legije (5:1) 2016. godine. Supruga bivšeg holandskog fudbalera, Veronika podijelila je tada na Tviteru sliku porodice sa Portugalcem i direktorom Reala Florentinom Peresom. Ona je ispod fotografije napisala da je "ostvaren san njihove kćerke Izabele".