MALAGA U KRIZI

RASPAD ČUVENOG ŠPANSKOG TIMA Prije šest godina gazili redom u Ligi prvaka, a sad nemaju igrača...

08. 10. 2019 - 23:25 | Drugi pišu >> Fudbal

Četvrtfinale Lige prvaka 2013. godine. Uzvratni meč između Malage i Borussije Dortmund. Malaga vodi 2-1 u 91. minuti i nekoliko je sekundi udaljena od polufinala Lige prvaka. A onda šok, Marco Reus je izjednačio, a Felipe Santana još jednim pogotkom izbacio Malagu iz daljnjeg toka takmičenja.

To je bila Malaga predvođena trenerom Manuelom Pellegrinijem i igračima poput Isca, Demichelisa, Toulalana, Saviole, Baptiste, Eliseua, Santa Cruza...

Bili su hit evropskog fudbala, ali se ispostavilo da je Uprava na čelu sa šeikom Abdullahom Al Thanijem radila užasan posao van terena pa je klub 2013. završio u minusu od 100 miliona eura. Plate su bile astronomske, a prihodi mizerni pa ih je UEFA izbacila iz evropskih takmičenja.

Uslijedila je prodaja najvećih zvijezda, Malaga je tonula iz sezone u sezonu te na kraju ispala iz španske Primere 2018. godine. 

Situacija je i dalje užasna zbog finansijske krize, a za 11. kola španske Segunde protiv lidera Cadiza klub ima problema da skupi ekipu. Zbog povreda i reprezentativnih obaveza trener Victor Sanchez može računati na samo 12 igrača, od kojih nekoliko također nisu spremni da igraju.

Stoga su iz kluba uputili zahtjev prema Savezu za odgodu susreta, tj. promjenu termina. Ukoliko iz krovne organizacije dobiju odbijenicu, teško da će imati ikakvih izgleda protiv Cadiza.

Malaga zauzima 19. mjesto u španskoj Segundi sa samo bodom više od posljednjeplasiranog Ovieda i nije isključeno da naredne sezone ispadnu u treću ligu.