SHANGHAI

ISPADE I FEDERER Švicarac 'preživio' nemoguće, na kraju izgubio od Zvereva

11. 10. 2019 - 14:54 | Tenis

Njemački teniser Aleksander Zverev plasirao se u polufinale Mastersa u Shanghaiju pošto je savladao Rogera Federera 6:3, 6:7 (7-9), 6:3.

Federer nije blistao ni u prva dva meča sa Ramosom i Goffinom, a na ovom turniru raspoloženi Zverev natjerao ga je da plati cijenu, mada je to mogao da uradi i mnogo ranije.

Prvi set je bio tvrd, igrači su uglavnom lako osvajali svoje gemove, a jedinu brejk loptu u setu Zverev je realizovao za 4:2 i u preostala dva gema zbirno je na svoj servis izgubio jedan poen.

Uzvratio je Federer za 2:0 na startu drugog seta, ali atipično, odmah je prednost ispustio. Novih prilika nije bilo sve do 5:5, kada Nijemac stiže do šanse i u fantastičnom poenu dolazi do brejka uz glasan uzvik. 

Činilo se da je tu kraj, a zapravo je tek počinjalo. Došao je Zverev do tri vezane meč lopte, ali Federer briljantnim volejima, uz pomoć grešaka rivala, uzima pet poena u nizu čime je izborio taj brejk. Imao je još dvije meč lopte Zverev u uzbudljivom i dinamičnom taj brejku, ali nije ih iskoristio i Roger je izjednačio u setovima.

Mnogi su očekivali Sašin pad, ali desilo se suprotno. Pao je Federer i bio je izuzetno bijesan kada je pretrpio brejk za 2:0. Na 3:0 za Zvereva bio je Roger na ivici provalije, dobio je kaznu jer je poslao loptu van stadiona, što je bilo prestrogo jer je nije jako udario. Svađao se sa sudijom, ali izgubio je poen za 15-40.

Međutim, uspio se vratiti i uz uzvik osvojiti gem, a da zatim dođe do 15-30 u sljedećem. Nije se uplašio ovoga puta Zverev, tri “bombe“ u nizu i 4:1. Imao je 22-godišnji Nijemac brejk šansu i za 5:1 – nije je iskoristio, ali Federeru više vraćanja nije bilo, Saša u posljednja dva gema na svoj servis gubi ukupno jedan poen i dolazi do trijumfa.