VJEROVALI ILI NE - OVO SU NAJVEĆI PREVARANTI

10 najvećih prevara u istoriji sporta: Maradona je mala maca za ove mangupe! BROJ 7 JE NESTVARAN

14. 10. 2019 - 19:10 | Vremeplov

Kroz historiju sporta bilo je mnogo velikih prevara, a mi vam donosimo 10 najvećih.

1. Alonsova Pobjeda na VN Singapura

Čelnici Renaulta su svom drugom vozaču Nelsonu Piquetu naredili da razbije bolid kako bi Fernandu Alonsu olakšao put do pobjede, a pakleni plan se počeo ostvarivati u 14. krugu, samo dva kruga nakon što je Alonso, koji je utrku započeo s 15. pozicije, izašao iz boksa.

alonsoNakon čišćenja rasutih dijelova bolida i odlaska safety cara, brojni vozači su otišli doliti gorivo, a Španjolac je izbio na vodeću poziciju i stigao do svoje prve pobjede u godinu dana.

Upravitelj momčadi Flavio Briatore dobio je doživotnu zabranu obavljanja ikakvih funkcija pod okriljem FIA-e, dok je direktor inženjeringa Pat Symonds kažnjen petogodišnjom suspenzijom. Renault je kažnjen uvjetnom dvogodišnjom suspenzijom.

fernandoalonsoPiquet je dobio pomilovanje zbog otkrivanja detalja velike afere, dok je u istrazi zaključeno kako nema osnove za kažnjavanje Alonsa.

2. Ben Johnson dopingiran na OI u Seoulu

Kanadski sprinter šokirao je svijet kada je 1988. istrčao svjetski rekord 9.79 sekundi. Ben Johnson tom je pobjedom začepio usta najvećem rivalu Carlu Lewisu, koji je uoči utrke rekao kako je favorit samo jedan - on sam.

benjohnsonVeliki Johnson tada je slavodobitno izjavio: "Ovo je rekord kojeg niko neće skinuti sljedećih 50, a možda i 100 godina!". Zapravo, trajao je manje od tri dana, budući da su mu u krvi pronađene nedopuštene supstance.

2Zlato mu je uzeto, rekord poništen, iako se on uporno branio kako je popio nekakav biljni napitak uoči utrke i ništa više.

3. Napad na američku klizačicu Nancy Kerrigan

U svakom sportu, bilo da se radi o pojedinačnom ili momčadskom, postoji rivalstvo. No rijetko zabilježen slučaj zbio se u Americi prije 15 godina, kada je klizačica Tonya Harding naručila napad na njenu najveću konkurenticu Nancy Kerrigan.

55a39a7e-00e8-4962-b60c-4c4525bbfe5f-tdy-kerrigan-130823-690x480Na američkom prvenstvu, Kerrigan je rutinirano odradila jedan trening i kada je krenula prema svlačionici nepoznati napadač napao ju je palicom i ozlijedio koljeno. Ubrzo je završila u bolnici i nije mogla nastupiti, a pobjednica je bila, pogađate - Tonya Harding.

Međutim, kasnijom istragom utvrđeno je kako je Harding naručila napad na njezinu 'kolegicu', te je doživotno suspendirana iz umjetničkog klizanja. Ranije, dok istraga još nije bila privedena kraju Harding i Kerrigan susrele su se na Zimskim OI u Norveškoj, a pravda je pobijedila budući da je spletkarošica Harding završila tek na 8. mjestu, dok je oporavljena Kerrigan završila kao srebrna.

4. Uspjesi Istočne Njemačke 70-ih godina

Sedamdesete godine prošlog stoljeća poznate su i kao 'mračna era istočnonjemačkog sporta'. Tamošnja političari i tajne vladine organizacije počeli su s projektom koji bi ih u sportskim razmjerima izjednačio s velesilama poput SAD-a i Rusije.

1Budući da su mnogi od tih atletičara uzimali doping (nekima su tamošnji treneri i podmetali razno razne nedozvoljene preparate) srušeni su mnogi svjetski rekordi, a najviše njih u plivanju.

Međutim, padom berlinskog zida 1989. mnoge tajne izašle su na površinu. Brojni atletičari priznali su kako su pod prisilom uzimali doping, a njihovi treneri i doktori suspendirani su doživotno iz svijeta atletike.

5. Rivaldov teatralni pad na SP 2002.

Sigurno se sjećate Rivaldove glume sa SP u Japanu i Južnoj Koreji. Carioce su tada igrale protiv reprezentacije Turske, a brazilski veznjak čekao je loptu kako bi izveo udarac iz kuta.

2Prišao mu je Turčin Hakan Unsal i sa nekih pet, šest metara napucao ga loptom u nogu, međutim Rivaldo je pao kao pokošen, uhvatio se za glavu i ušao u povijest, dok je nesretni turski reprezentativac dobio direktan crveni karton.

rivaldo-ronaldo-nazario-brazil-world-cup-2002-11fwcpuc562im1ask407c9pkn96. Ruski 'elektro-mačevalac' Boris Onischenko

Ruski mačevalac Boris Onischenko sramotno je završio svoj nastup na Olimpijadi u Montrealu 1976. godine. Naime, on je tokom natjecanja u svoj mač ugradio gumb koji mu je dopustio kontrolu nad elektroničkom sustavu bodovanja.

Naravno kao takav bio je nepobjediv - sve dok nije otkriven. Inače radilo se o vrlo talentiranom sportašu kojem je trik s mačem bio potpuno nepotreban, budući da je već osvojio zlato na prethodnim igrama u Münchenu i uvijek je slovio kako jedan od favorita.

55a39b0a-a73c-48ab-bf7e-4c7e25bbfe5f-boris-onishenko-007-690x480Zbog elektromača sustav tog natjecanja nešto se izmijenio kao i oprema, a zabranjene su ručke koje bi mogle sakriti žice ili prekidač.

Navodno je Onischenko nakon povratka u Rusiju bio potjeran u sibirske rudnike soli, ali ta informacija nikad nije potvrđena.

7. Špansko košarkaško zlato na Paraolimpijadi

Španci su 2000. napravili potez koji će teško 'potući' još dugo vremena. Njihova reprezentacija morala je kasnije vratiti osvojeno zlato nakon što su u finalu pobijedili Rusiju, a kasnije je utvrđeno kako 10 od njihovih 12 igrača uopće nisu imali nikakav hendikep.

55a39b3c-15f8-49c4-90c5-4c5625bbfe5f-spanish-basketball-team-paralympic-690x480Tajnu je razotkrio jedan tajni novinar i ujedno član pobjedničke momčadi, koji je otkrio kako uopće nisu morali proći nikakve testove uoči Paraolimpijade.

8. 'Krvava' prevara na ragbiju

Jedna od najbizarnijih prevara djelo je engleskog kluba Harlequinsa. Njihov igrač, Tom Williams, na utakmici protiv Leinstera, ušavši u igru s klupe, unio je na teren kapsulu s crvenom bojom. Ubrzo je nakon jednog duela ostao ležati, izvukao kapsulu iz gaćica i zagrizao je - te lagao sucu da mu krvari usnica.

Razlog tomu jest taj - ako igrač krvari, momčad ima pravo napraviti privremenu zamjenu, a Williams i njegovi suradnici u prijevari planirali su da u tom trenutku u igru uđe bolji izvođač kaznenih udaraca.

55a39b70-1588-4ad2-8cc6-4c4625bbfe5f-tom-williams2-1474018c-690x480Idući dan mediji su razotkrili prijevaru, a Williams je kažnjen neigranjem u trajanju godinu dana. No, u žalbenom je procesu odao da je ideju dao direktor Don Richards, pa je Williamsu kazna smanjena na četiri mjeseca, a Richards je dobio tri godine.

9. Južnoafrički 'zlatni dečko'

Hansie Cronje bio je najveća zvijezda južnoafričke kriketaške reprezentacije, karizmatični kapetan kojeg su obožavali baš svi.

Sve dok se jednog dana nije pojavila vijest kako je upravo Cronje bio jedan od glavnih pomagača pri 'štelanju' utakmica.

Nekoliko igrača priznalo je u istrazi kako im je kapetan ponudio pozamašan iznos kako ni pustili susret, ali je Cronje to demantirao.

55a39b9a-fb0c-443b-95a1-4c8e25bbfe5f-hansie-cronje-favourite-cricketer3-690x480Ipak kasnije se odlučio pokajati, te je priznao kako je uzeo 100 tisuća dolara za informacije koje je davao kladioničarima, a čak je i ponekad prijetio svojim suigračima ili protivničkim igračima - koji bi normalno pod pritiskom odigrali lošije.

Savez ga je suspendirao 2000., a dvije godine kasnije poginuo je u avionskoj nesreći. Navodno je ubojstvo naručeno od strane kladioničarske mafije.

10. Maradonina 'Božja ruka'

Maradona je svojim čuvenim pogotkom Engleskoj na Svjetskom prvenstvu 1986. godine potaknuo brojne rasprave i podijelio zaljubljenike u nogomet.

55a39bc6-9ca4-4d3e-9ac8-4c5325bbfe5f-maradona460x276-690x480Argentinac je i sam prokomentirao svoj pobjedonosni pogodak za 2:1: "Bila je to osveta za falklandski rat. Vratili smo Engelzima za svu patnju koju su nanijeli mome narodu", rekao je Maradona, koji je radi tog gola sigurno i dan danas jedna od najomraženijih osoba na Otoku.