RENAULT

SKANDAL POTRESA FORMULU 1 Čuvenu ekipu izbacuju iz takmičenja!

17. 10. 2019 - 19:49 | Autosvijet
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prema pisanju švicarskog medija ''Blick'' F1 tim Renaulta je pod istragom Svjetske automobilske federacije (FIA) zbog ugrađenog automatskog podešavanja balansa kočnica. Prema navodima ovog lista, FIA je pokrenula postupak protiv Renaulta koji je napisan na 12 strana. U njemu stoji da je francuska ekipa na trkama za VN Japana, ali i ranije, koristila nelegalni kočioni sistem.

Nakon trke u Suzuki FIA je zaplijenila razne dijelove bolida, između ostalog i volan, koji je već bio poslat nazad u Evropu.

U regularnim okolnostima, u zavisnosti od tipa krivine i potrošnje guma, vozači moraju ručno da podese silu kočenja na volanu prema prednjoj ili zadnjoj osovini. Automatsko podešavanje balansa kočnica omogućava ravnotežu u zavisnosti od položaja nagiba.

FIA je zvanično pokrenula postupak i dijelovi, među kojima je i volan, se ispituju, a presuda bi mogla da stigne već tokom vikenda, prenosi Telegraf.rs.

Ako se utvrdi krivica Renaulta, francuski tim će ostati bez devet bodova koliko su njihovi vozači osvojili u Japanu (Daniel Ricciardo osam, Nico Hulkenberg jedan).

To je sankcija ako se ustanovi da su varali u Suzuki, ali FIA sad provjerava i cijelu dosadašnju sezonu, a ako se ispostavi da su ovaj sistem koristili na više trka prijeti im gubitak svih 77 bodova, velika novčana kazna, pa čak ''Blick'' navodi i mogućnost izbacivanja iz Šampionata.

Prije 35 godina ekipa Tirela je uhvaćena u prevari. Oni su su 1984. godine nedozvoljeno ubrizgavali olovo u rezervoar za gorivo. Zbog toga su bili diskvalifikovani na godinu dana i svi bodovi su im bili oduzeti.