BIĆE VRLO ZANIMLJIVO

Derbiji širom Liga petica očekuju nas ovog vikenda: Najviše pažnje privlače Munchen, Anfield i Torino! Sve će da pršti od ubuđenja

08. 11. 2019 - 16:24 | Drugi pišu >> Fudbal

U najavi vikenda smo vam izdvojili najzanimljivije utakmice koje se igraju u subotu i nedelju. U nastavku ćemo vam izdvojiti najnovije informacije za derbije koji se igraju širom Liga petica.

SUBOTA

Leicester City – Arsenal (18:30) 

Leicester City se trenutno nalazi na trećoj poziciji u Premier ligi i oni su tu stigli zasluženo. Nećmo pobriješiti ako kažemo da bi oni mogli završiti u top četiri ekipe ove godine. Oni igraju prilično dobar nogomet čak i kad ne pobjeđuju. Njihovi igrači su u ovom trenutku u top formi, od Schmeichlea do Vardyja. Puni su samopouzdanja nakon što su ostvarili četiri pobjede zaredom u posljednjih pet utakmica. Što se tiče ozljeda, James Madison neće igrati jer je ozlijedio Ahilovu tetivu.

Arsenal je u posljednjih pet utakmica u svim natjecanjima ostvario četiri remija i jednu pobjedu. Jedina pobjeda je došla protiv Guimaraesa kod kuće, gdje su ih pobijedili sa 3-2 i to dosta sretno. Arsenal je primio gol u svakoj od posljednjih šest utakmica zaredom. Unai Emery prolazi kroz težak period, dok su u posljednjem susretu u Europskoj ligi remizirali protiv Guimaraesa u gostima sa 1-1, što je očajan rezultat protiv jedne mnogo slabije ekipe od Arsenala, barem na papiru. Granit Xhaka neće biti dostupan u ovoj utakmici, kao ni Ceballos.

Bayern Munchen – Borussia Dortmund (18:30) 

Jedna od najboljih utakmica sezone u Bundesligi. Budući da Bayern u ovom trenutku ima unutarnjih problema zbog otpuštanja njihovog menadžera, Dortmund ima sjajnu priliku da nadjača svog velikog rivala i napravi značajan korak u utrci za naslov. Rani crveni karton za Jeromea Boatenga je zasigurno bio neočekivana prepreka, ali sigurno nije izgovor da ekipa Bayerna doživi poraz od 5-1 u prošlom susretu. Uprkos tome, Bayern u posljednjih pet utakmica ima četiri pobjede i taj jedini poraz. Za ovu utakmicu neće biti dostupni Arp, Hernandez i Sule. 

Što se tiče Dortmunda, oni su nadahnuti situacijom kroz koju prolazi Bayern. Kod kuće su u prošlom susretu u Ligi prvaka trebali izgubiti od Intera, ali pri rezultatu od 0-2, Dortmund se vratio s tri gola postignuta i time ostvario pobjedu i važna tri boda. Dortmund u ovom trenutku ima tri pobjede zaredom u posljednjih pet utakmica, dok su izgubili samo jednu i tu protiv Intera u Ligi prvaka kada su gostovali na San Siru. U ovom susretu očekujemo golove na obje strane, a ko će slaviti tek ćemo vidjeti. Schmelzer neće igrati zbog ozljede kuka, dok je Reus pod znakom sumnje.

NEDELJA

Liverpool – Manchester City (17:30)

Veliki derbi titana u Premier ligi u Engleskoj. Velika utakmica u borbi za titulu, gdje će prvoplasirani Liverpool ugostiti trenutne prvake Premier lige. Liverpool je prošlog vikenda zadržao svoj status bez poraza u Premier ligi, ali to nije bilo bez znoja. Gubili su od Aston Ville do 87 minute, prije nego što je Andrew Robertson postigao izjednačujući gol, dok je Sadio Mane u posljednjim minutama sudijske nadoknade postigao još jedan za preokret i nova tri boda.

Ovo je savršen temelj za Kloppove ambicije ove sezone, stim da je donio nevjerovatnih 10 pobjeda u dosadašnjih 11 utakmica. To uključuje i savršen rekord na Anfieldu, a Redsi su pobijedili u svih pet dosadašnjih utakmica u Premier ligi na svom stadionu. No, oni još uvijek nisu zadržali mrežu netaknutom. Što se tiče ozljeda za Liverpool, oni će biti bez Clynea, Matipa i Shaqirija u ovom susretu.

U međuvremenu, Macnhester City se nalazi šest bodova iza Liverpoola uoči ovog nedeljnog susreta. Baš kao i njihovi domaćini, Pepova ekipa se prošlog vikenda morala vratiti nakon što su gubili u utakmici protiv Southamptona i na kraju su ostvarili pobjedu od 2-1. Da stvar bude još gora, Građani dolaze nakon remija od 1-1 u Ligi prvaka protiv Atalante. U međuvremenu je Liverpool zadržao pobjednički rekord protiv Genka sa 2-1. U suštini, City je ove sezone igrao vruće-hladno, a već su izgubili dvije utakmice i remizirali jednu. Međutim, s obzirom da niti jedan drugi tim nije dosljedan ove sezone, ovo su dva glavna kandidata za naslov Premier lige, a nedeljni susret će definitivno imati veliki utjecaj na kraju sezone.

Ovo je utakmica koja po pravilu obećava golove i to je ono što očekujemo od ove dvije momčadi. City će u ovom susretu biti bez Laportea, Rodrija, Sanea i Zinchenka, dok su Ederson i Silva pod znakom sumnje.

Juventus – AC Milan (20:45) 

Juventus je nastavio svoj pobjednički niz protiv Lokomotive Moskve, gdje su u Ligi prvaka ostvarili pobjedu od 1-2 i time osigurali osminu finala ovog natjecanja. Sada se u potpunosti mogu fokusirati na Seriju A, barem do početka osmine finala Lige prvaka. Trenutno su prvi na tabeli sa 29 bodova, jednim više od Intera, te su se malo odvojili od ostatka tabele, jer trećeplasirana Roma ima čak sedam bodova manje od Juveta. Trenutno imaju četiri pobjede u posljednjih pet utakmica, dok su jedini tim u ligi koji još uvijek nema poraza. Postigli su 19 golova do sada, dok su primili najmanje u ligi, zajedno s Veronom, koja je primila isto golova (9) kao i oni. Što se tiče ozljeda za Juventus neće nastupiti Chiellini, dok je De Ligt pod znakom sumnje.

Na drugoj strani imamo AC Milan, koji nije krenuo novu sezonu onako kako su to zamišljali. Trenutno se nalaze na 11. poziciji na tabeli sa 13 osvojenih bodova, dok su ostvarili samo dvije pobjede u posljednjih pet utakmica. Doživjeli su dva poraza u tom procesu. AC Milan je ove godine u gostima prilično loš, nakon što su ostvarili samo šest bodova u pet utakmica koje su igrali na gostujućim terenima. Ostvarili su i dvije pobjede, ali to su bile pobjede protiv Verone i Genoe u gostima. Juventusova forma je zaista najbolja kada igraju na svom terenu i ove sezone te će se to sigurno pokazati i u ovom susretu.