SAOPĆENJE ZA JAVNOST

SIPA o akciji "Var": Pretresi na pet lokacija, uhapšeno 12 osoba zbog namještanja mečeva u Premijer ligi i Prvoj ligi FBiH

11. 11. 2019 - 15:21 | Druga strana sporta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Samca, Orašja i Novog Travnika, po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Var”, saopćeno je.

Kako se navodi u saopćenju iz SIPA-e, prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na pet lokacija i lišili slobode 12 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“ i člana 383. KZ Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 380. KZ Federacije Bosne i Hercegovine „Primanje dara i drugih oblika koristi”.

Osumnjičena lica terete se za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.